Работят ли наистина коледните реклами?

Празничните кампании обичайно струват милиони на компаниите

13:22 | 16 ноември 2019
Снимка: Linus Hook/Bloomberg
Снимка: Linus Hook/Bloomberg

Няколко седмици преди края на ноември сезонът на коледните рекламни кампании наближава. Те може и да са популярни, но анализаторите са все по-малко уверени относно това колко точно помагат на брандовете, стоящи зад тях, пише BBC.

Празничните кампании обичайно струват милиони на компаниите, като по-голямата част от сумите са изразходвани за закупуването на места за реклама. Миналата година John Lewis е похарчила около 8 млн. паунда за реклама с участието на Елтън Джон, в която той изпълнява хита си Your Song.

Това накрая някои да определят кампанията като тотална загуба на пари, която няма влияние върху продажбите. Според John Lewis обаче рекламата е постигнала успех, привличайки 50 млн. гледания в социалните медии.

“Нашите реклами винаги осигуряват отлична възвращаемост на инвестициите във време на годината, което е критично за бизнеса”, заяви говорителят на компанията, цитиран от BBC.

Нарастващата конкуренция

Според изследователската компания Kantar Millward Brown коледните реклами наистина облагодетелстват бизнеса. По нейни данни британските потребители харчат около 30 млрд. паунда през т.нар. “златно тримесечие” до Коледа, а съревнованието за привличане на вниманието им е ожесточено.

“Влиянието не е само относно Коледа - това помага за позиционирането през следващата година. Важно е да се припомни на потребителите за бранда през това време на годината”, смята представител на компанията. По отношение на големите бюджети тя твърди, че компаниите успяват да възвърнат разходите си по време на силния празничен сезон. Въпреки това анализаторът признава, че не всички реклами успяват да постигнат таргетите си.

“През последните години рекламите на търговците на дребно се превръщат в нещо като космическа надпревара - кой може да похарчи повече”, посочва анализаторът Ричард Хайман. Той не оспорва важността на рекламите, но според него е трудно да се оправдае разточителството в това отношение.

“Има усещане, че ако бранд не пусне една от тези реклами, нещата ще са лоши за него. Има го елементът на страх да не се пропусне. Ето защо брандовете се опитват да направят смайващи реклами и да постигнат максимален резултат”, заключва анализатор на Kantar Millward Brown.