Бизнесът с веганско сирене очаква своя голям пробив

Глобалният пазар на веганско сирене е на стойност 1,9 млрд. долара за миналата година

11:33 | 15 ноември 2019
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Хладилниците в цяла Европа и САЩ са пълни с бадемови напитки, овесени млека и заместители на животинските храни на растителна основа. И така, къде обаче се намира имитиращото сирене? Докато не стане по-вкусно, то вероятно ще остане извън кухнята, пише в свой анализ Bloomberg.

Глобалният пазар на веганско сирене е на стойност 1,9 млрд. долара за миналата година според Future Market Insights. То обаче е само част от индустрията за алтернатива на млечните продукти, като пазарът на истинско сирене се изчислява на 121 млрд. долара.

Ново поколение предприемачи обаче се опитва да промени пазара, навлизайки в бума на производство на бургери, мляко, кисело мляко и сладолед на растителна основа. Тяхната цел е да бъде изтласкано от пазара фалшивото сирене с „гумен вкус“.

Една такава фирма е New Roots с централа в подножието на Швейцарските Алпи. Основана само преди четири години, компанията с 15 служители сега доставя около 80 тона имитация на камембер, крема сирене и други до хиляди потребители, преминали на веган диета.

Повечето изкуствени производители на сирене просто добавят аромати и подобрители към млечната заместителна маса, за да имитират вкуса и текстурата на сиренето.

Но New Roots и френската компания Toms's Pousse са сред първите компании, които въвеждат нов начин да правят алтернативи на растителна основа, използвайки традиционните методи за производство на сирене. Tomm'Pousse смесва кашу и вода, докато New Roots прави мляко от кашу. И двете добавят пробиотични култури за ферментация и при двете компании продуктите зреят като истинско сирене.

New Roots е само един от стотиците стартъпи, които се появиха в Европа и Северна Америка, за да се опитат да направят революция в сектора. В САЩ Miyoko's Kitchen доставя вече до около 12 хил. магазина. Fatburger пък си партнира с канадската компания Daiya Foods, за да предложат на пазара бургер изцяло на растителна основа.

Европейските хранителни гиганти обаче започват да настигат тези тенденции. Nestle е разработила алтернативи на сиренето и бекона, което е допълнение към вече предлаганите банички на растителна основа. Френският производител на кисело мляко Danone казва, че планира да разшири предлагането на веган сирене, след като придоби производителя на соево мляко WhiteWave.

Kraft Heinz през тази година направи инвестиция в размер на 3,5 млн. долара в биотехнологичен стартъп New Culture, който развива лабораторно отглеждано веганско сирене.

Една от спънките за развитие на сектора обаче е крайната продажна цена, която е по-висока от тази на обикновените продукти. Част от причините за по-високите цени е фактът, че производителите на веган сирена не се радват на правителствените субсидии, които получават много фермери за стандартни млечни продукти. Освен това значение има и по-малкият обем и липсата на сериозна конкуренция в брашна.

Производителите на веган сирене обясняват, че то е по-щадящо за околната среда от истинското. Все по-широко разпространено става схващането, че 270-те милиона крави в света са основен източник на парникови газове.

Компанията New Roots например вече се се е местила три пъти в по-голяма производствена база през последните четири години и сега произвежда около 10 000 броя имитиращо сирене седмично. Компанията, финансирана по-рано чрез банкови заеми, тази година спечели първия си външно финансиране от Blue Horizon, който също подкрепя и други компании в сектора като Impossible Foods и Beyond Meat.