Френската централна банка очаква охлаждане на икономическия растеж в страната в края на 2019 г.

Ситуацията във втората по големина икономика на еврозоната все пак остава по-позитивна от тази в Германия

18:03 | 12 ноември 2019
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският икономически растеж ще се охлади в края на годината заради натиска върху индустрията от глобалното забавяне, посочи Френската централна банка във вторник, цитирана от Bloomberg.

По-слабият темп на експанзия сигнализира, че втората по големина икономика на еврозоната също не е имунизирана от свиването в търговията и производствения сектор, което натежава на страните във валутния блок. До момента Франция показваше по-голяма устойчивост благодарение на вътрешното потребление, което подкрепяше икономиката.

Вероятно икономическият растеж във Франция ще се охлади слабо до края на 2019 г. Графика: Bloomberg

Според централната банка брутният вътрешен продукт на Франция ще нарасне с 0,2% през четвъртото тримесечие. През предходните три месеца френската икономика записа ръст от 0,3%. Очакванията на банката за годишен ръст на БВП от 1,3% се запазват.

Ситуацията във Франция все пак остава позитивна за разлика от тази в Германия, където данните в четвъртък могат да покажат, че икономиката навлиза в рецесия.

Изследването на Френската централна банка показва още, че мениджърите в индустриалния сектор очакват забавяне на производството този месец. Прогнозите са секторът на услугите да отчете същия темп на растеж, както през октомври.