Великобритания избягва рецесията, но икономиката се задъхва преди изборите

На годишна база растежът на британската икономика е най-слаб от почти десетилетие

14:10 | 11 ноември 2019
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Великобритания избягва рецесията преди отложения вече краен срок за Brexit на 31 октомври, но данните подчертават икономическите предизвикателства, пред които ще трябва да се изправи победителят след изборите следващия месец, съобщава Bloomberg.

Потребителските разходи остават стабилни, в резултат на което през третото тримесечие британската икономика нараства с 0,3%, което обаче е под очакванията на анализаторите, като на годишна база ръстът е най-ниският от почти десетилетие насам.

Великобритания избягва рецесията, но растежът остава слаб. Графика: Bloomberg 

Министър-председателят Борис Джонсън и неговата Консервативна партия се опитват да фокусират предизборната си кампания върху икономиката. Този уикенд торите засилиха атаките си по темата, позовавайки се на фискалната програма на лейбъристите преди кризата през 2008 г. и заявявайки, че последните политики на партията ще подкопаят растежа.

След десетилетия на икономии Джонсън и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин обявиха планове за масивни харчове в опит да привлекат избирателите. За настоящия премиер целта е да получи мнозинство на вота на 12 декември, което да му позволи да прокара сделката си за Brexit в парламента.

Несигурността около Brexit отслабва бизнес инвестициите в Кралството. Графика: Bloomberg. 

Последните икономически данни от Великобритания показват придържане към познатия модел – солидни потребителски и правителствени разходи, които да компенсират слабите бизнес инвестиции. Секторите на услугите и строителството се разширяват, докато в производствения спадът е преодолян единствено благодарение на автомобилните производители.

Британският износ нараства през третото тримесечие, което води до рязко намаляване на търговския дефицит. Нетната търговия на Кралството добавя 1,2 пункта към растежа си.

Ръстът на британската икономика за тримесечието се дължи изцяло на силния юли, тъй като производството спада с 0,2% през август и 0,1% през септември. На годишна база ръстът на БВП на Кралството е едва 1% през третото тримесечие, което е най-слабото му представяне от 2010 г. насам.