Богатството на милиардерите намалява за първи път от три години

В същото време прекомерното богатство се превръща във все по-дискусионен въпрос в световен мащаб

11:19 | 9 ноември 2019
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Общото богатство на милиардерите по света намаля през миналата година за първи път от три години, като са изтрити 388 млрд. долата от нетната стойност на активите им, съобщава Bloomberg.

Азия е най-силно засегната, тъй като забавянето на растежа в Китай и повишаването на лихвите в САЩ доведоха до спад с 8% на богатството на най-богатите хора на този континент, сочат данни от доклад за милиардерите в света на UBS и PwC. Представянето в САЩ е по-добро благодарение на милиардерите в технологичния сектор, които са достигнали 89 в края на 2018 г. спрямо 70 година по-рано.

„Милиардерският бум е претърпял естествена корекция“, посочва Йозеф Щадлер от UBS Global Wealth Management. Сред причините за това според него са по-силният долар и по-голямата несигурност на пазарите на акции на фона на тежка геополитическа среда.

Прекомерното богатство се превръща във все по-дискусионен въпрос в световен мащаб, като дори някои кандидати за президент в САЩ го поставят в центъра на техните кампании.

Сенатор Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс, предложи данък от 6% върху богатството от над 1 млрд. долара, докато сенаторът от Вермонт Бърни Сандърс заяви, че милиардерите изобщо не трябва да съществуват. Отвъд Вашингтон, протестите от Хонконг до Франция сочат с пръст богатите заради десетилетията на неравенство.

Фондовите пазари отчитат ръстове от 2018 г. насам, като индексът MSCI All-Country World Index е нараснал с 20% до момента. И дори след миналогодишното свиване на размера на общото богатство на милиардерите, то е нараснало с почти 35% или 2,2 трлн. долара от 2013 г. насам, става ясно от данните от доклада.

„Видяхме, че тези хора могат да бъдат успешни, независимо кой ръководител е на политическата сцена“, коментира Джон Матюс от UBS Group.

Милиардерите са склонни да има дългосрочен поглед по отношение на инвестициите и по-голямата част от тях не правят промени в портфейлите си заради краткосрочни проблеми в отделни региони, обясниха от PwC.

Общото богатство на милиардерите в континентален Китай е намаляло с 12% през миналата година до 982,4 млрд. долара.