Една индустрия натежава върху растежа на печалбите в цяла Европа

Печалбите на енергийните компании са се понижили с 26% през третото тримесечие

18:21 | 8 ноември 2019
Снимка: Martin Leissl/Bloomberg News
Снимка: Martin Leissl/Bloomberg News

Печалбите на европейските компании може да сa се насочили към положителен растеж през третото тримесечие, но един сектор охлажда настроенията, съобщава Bloomberg.

Енергийният сектор е отговорен за по-големия дял на печалбите в региона според Barclays и Bloomberg Intelligence.

Докато печалбите на акция за компаниите от индекса Stoxx Europe 600 като цяло надвишават намалените очаквания, то те всъщност се свиват с 4,7%, обяснява стратегът от Barclays Емануел Кау. Като се изключат акциите на компаниите от петролния и газовия сектор, то осреднено печалбите на акция биха нараснали с 0,5%.

Печалбите на енергийните компании са се понижили с 26% през третото тримесечие според Barclays – най-големият спад след този при суровините, който обаче има много по-малка тежест в индекса Stoxx 600. Това допринася за най-слабия растеж от три години на печалбите на акция за членовете на бенчмарка. Енергийният сектор отчете и най-разочароващия ръст на продажбите.

„Виновникът за спада на печалбите е понижението в цените на петрола“, твърдят анализатори от Bloomberg Intelligence. Петролът сорт Брент се е търгувал на цена 20% по-ниска спрямо година по-рано.

Според Емануел Кау поне не се наблюдава рязък срив, какъвто вещаеха някои прогнози. Освен това скорошното подобрение при индексите на мениджърите по поръчките (PMI) може да доведе до забавяне на темпа на понижение в края на годината. Кау дори смята, че консенсусните оценки за четвъртото тримесечие и 2020 г. изглеждат твърде оптимистични.