Японки се борят срещу забраната да носят очила на работното място

Ново движение иска да сложи край на височките очаквания за красота при жените

10:16 | 9 ноември 2019
Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg
Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Японските жени се борят за правото да носят очила на работното си място, съобщава Bloomberg. Това е нова вълна на нарастващото движение, което иска да сложи край на високите очаквания за красота при служителите от женски пол.

Хаштагът „Glasses ban“ (бел. р. "Без очила") започна да се популяризира в Twitter в сряда, след като японската телевизия Nippon TV излъчи репортаж за компании, които задължават служителките си да носят контактни лещи вместо очила. Съобщение от потребител, разказващ за подобни политики на работното му място, достигна почти 25 000 споделяния в социалната мрежа.

Жена обясни в платформата Twitter, че според нейния работодател очилата не се харесват на клиентите, докато друга разказа, че е била принудена да издържи болката от носенето на контактни лещи, докато се възстановява от очна инфекция.

„Акцентирането върху външния вид често е насочено към младите жени и изискването към тях да бъдат женствени“, коментира за интервю Банри Янаги, 40-годишен търговски сътрудник в застрахователна компания в Токио.

Тя допълни, че е странно да се позволява на мъжете да носят очила, но не и на жените.

Забраната за носене на очила е най-новото предизвикателство за работещите жени в Япония. През март те се изправиха срещу наложеното изискване да носят грим по време на работа. В началото на тази година, актрисата и писател Юми Ишикава разпали искрата с хаштага #KuToo, като критика насочена към правилата, които задължават жените да носят височки токчета по време на работа. Хаштагът произлиза от японските думи за обувка (kutsu) и болка (kutsuu).

“Ако носенето на очила на работното място е истински проблем, то трябва да бъде наложена забрана за всички, както жени, така и мъже”, каза още Ишикава. Тя сложи началото на петиция, подписана от повече от 31 000 души, които подкрепят тезата, че носенето на високи токчета в офиса, не би трябвало да бъде задължително изискване към жените.

Според нея проблемът с очилата е като при токчетата - правилото е само за женската част от служителите.

След като през юни протестиращите внесоха петицията, призовававайки правителството да забрани изискването за носене на обувки на високи токчета, министърът на здравеопазването, труда и благосъстоянието Такуми Немото заяви, че е общоприета норма да се носят елегантни обувки на работното място, съобщава Kyodo News.

В телефонно интервю официалният представител на министерството на труда Рютаро Ямагаши разясни, че не са внесени промени, регулиращи дрескода. Той призна, че не е запознат с върлуващия в социалните мрежи хаштаг „Glasses ban“.