Английската централна банка посочи Brexit като нарастваща заплаха за растежа

Банката запази лихвите без промяна по време на срещата си в четвъртък

17:47 | 7 ноември 2019
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Английската централна банка подчерта нарастващата заплаха за растежа от Brexit и отслабената европейска икономика в четвъртък, като дори намекна, че това може да я принуди да последва останалите централни банки и да разхлаби паричната си политика, съобщава Bloomberg.

Гуверньорът на банката Марк Карни обобщи ситуацията, като посочи, че рисковете за перспективата „са в посока надолу“, което повиши очакванията на пазарите за намаляване на лихвите през 2020 г. Двама от банкерите на централната банка настояха за незабавно намаляване на лихвите, като засега обаче с мнозинство от 7 гласа бордът остави лихвата на ниво от 0,75%.

Графика: Bloomberg

Ситуацията във Великобритания остава несигурна на фона на предстоящите парламентарни избори следващия месец, въпреки че правителството успя да постигне споразумение с Европейския съюз за Brexit.

В протокола след днешното заседание АЦБ посочва, че „ако глобалният растеж не се стабилизира или несигурността около Brexit нарасне, може да има необходимост паричната политика да даде тласък на очакваното възстановяване“.

Това означава, че скоро АЦБ може да последва останалите централни банки, включително Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, които вече намалиха основните лихвени проценти тази година. На фона на сигналите за успокоение в търговското напрежение между САЩ и Китай и стабилизиране на глобални растеж все пак може да не се наложи на АЦБ да премине към подобен сценарий.