Ще успее ли IPO-то на Aramco да намали зависимостта на Саудитска Арабия от петрола?

Очаква се първичното публично предлагане на компанията да е най-голямото в света

17:05 | 10 ноември 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ще помогне ли първичното публично предлагане на Saudi Aramco на саудитската икономика да намали зависимостта си от петрола? Това зависи от размера на приходите и как правителството ще реши да ги похарчи, смятат икономисти на Bloomberg.

За да се постигне максимален ефект от продажбата на Aramco, приходите трябва да бъдат инвестирани във вътрешни проекти с голямо местно значение вместо в такива, които са твърде скъпи и от които в действителност трудно би се реализирала печалба.

Все още правителствените разходи не успяват да изпълнят този критерии, дори напротив - Рияд демонстрира упорита склонност към изпълнението на мега проекти.

Малко вероятно е IPO-то на Saudi Aramco да трансформира саудитската икономика. Графика: Bloomberg 

Saudi Aramco е по-печеливша от всяка друга компания в света. На 3 ноември тя потвърди намерението си да се листне на саудитската фондова борса. Дългоотлаганото IPO е част от визията на принц Мохамед бин Салман да трансформира икономиката на страната. Това обаче не е обичайната продажба на акции и то не само заради размера ѝ.

1. Колко струва Aramco?

Това е големият въпрос. IPO-то на компанията беше отменено няколко дни преди очакваното му провеждане през октомври заради съмнения относно оценката от 2 трлн. долара, която принц Мохамед постави на енергийния гигант.

Някои анализатори доближават оценката на Aramco до 1,5 трлн. долара (Bloomberg Intelligence прогнозира 1,1 трлн. долара). „Кралството сега е готово да приеме оценка от 1,6 до 1,8 трлн. долара“, твърдят запознати източници.

2. Ще бъде ли това световен рекорд?

Първоначалният план беше за продажба на 5% от компанията на международните и местни борси. Това би значело IPO на стойност между 50 и 100 млрд. долара – много над настоящия световен рекорд за 25 млрд. долара, постигнат от Alibaba Group Holding през 2014 г. в Ню Йорк.

Според запознати източници настоящите планове са за продажбата на около 2-процентен дял от Aramco и следващо предлагане по-късно. Това все пак ще позволи постигането на световен рекорд, имайки се предвид целта на лидера на страната за оценка от 2 трлн. долара.

Очаквания за IPO-то на Saudi Aramco. Графика: Bloomberg 

3. Какво е различното при това IPO?

Саудитска Арабия разчита на подкрепата на своите партньори. Богатите семейства в кралството, някои от които бяха разследвани и обявени в корупционни практики от правителството преди 2 години, също бяха насърчени да инвестират.

Рияд се опитва да убеди в IPO-то да се включат и държавни инвестиционни фондове.

Като бонус инвеститорите на дребно ще могат да получат една акция за всеки десет, които притежават, ако ги задържат за поне 180 дни от датата на листване.

4. Защо не в чужбина?

Международната продажба на акции може да се състои, въпреки че е свързана с множество трудности. Възможностите на Aramco в Ню Йорк са ограничени заради американски закон, който позволява на жертвите на тероризъм да съдят чуждестранните правителства, свързани с атаките, което може да доведе до съдебни спорове срещу компанията.

Рекордната сума при листването също ще доведе до засилен и безпрецедентен контрол. Aramco повдигна булото за своите операции, публикувайки 6-месечни финансови отчети, като компанията посочи, че е спечелила 68 млрд. долара през първите 9 месеца от годината.

5. Защо сега?

Aramco осигурява около 10% от количествата на световните петролни пазари, като цените на черното злато отбелязаха спад от 16% през последните 12 месеца, а перспективите за глобалния растеж предполагат и бъдещи понижения.

Атаката върху съоръжения на компанията в средата на септември изтри за кратко половината от производствения й капацитет, подчертавайки нейната уязвимост и засиленото геополитическо напрежение в региона.

Саудитска Арабия вероятно смята, че е по-добре да премине към IPO-то в случай, че цените на петрола продължат да падат.

6. Колко атрактивно е IPO-то?

Aramco прави повече пари от всяка друга компания, но инвеститорите могат да се отдръпнат, ако оценката ѝ се окаже твърде висока, отчасти заради политическия риск. За да привлекат инвеститори, саудитските власти трансформират финансите на петролния производител, като обещават значителни дивиденти. Основният дивидент през 2020 г. ще е 75 млрд. долара – значително по-голям от този, които изплащат останалите водещи компании в сектора. Aramco сега обмисля повишаването на дивидентите до 80 млрд. долара, за да стимулира търсенето.