Goldman Sachs: Американските акции ще продължат да превъзхождат другите активи

Много фонд мениджъри избраха да продължат да залагат на акциите на фона на тазгодишното им силно положително представяне

11:07 | 5 ноември 2019
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият показател S&P 500 може и да се движи около рекордни стойности, но от Goldman Sachs Group казват на своите заможни клиенти, че американските акции все още превъзхождат останалите активи, съобщава Bloomberg.

“Основната възвращаемост идва от американските акции, като определено по отношение на капиталовите пазари САЩ са с известна преднина от останалите“, коментира Силвия Арданя, управляващ директор на Goldman Sachs Private Wealth Management.

Причината за това е проста според звеното на Goldman, което управлява 500 млн. долара. Със забавянето на глобалния растеж и изпадането на Германия в техническа рецесия, икономиката на САЩ изглежда по-стабилна в средносрочен план в сравнение с други страни. И това се вижда от последните данни за ръста в новооткритите работни места в САЩ през октомври, които потвърждават намерението на Федералния резерв да направи пауза по отношение на намаляване на лихвените проценти.

Напредъкът в търговските преговори между САЩ и Китай кара клиентите, притежаващи по-голямо количество активи, да търсят начини да увеличават богатството си. Фактите подкрепят това, тъй като рисковите активи стават все по-популярни, като 6,1 млрд. долара са били насочени към фондове в акции за седмица. Това се случва след седмици на изкупувания, заради които американските фондове в акции загубиха около 58 млрд. долара от началото на годината според данни на Bank of America и EPFR Global.

„След деескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай и ако получим по-добри икономически данни и има стабилизиране в производствения сектор и секторът на услугите, то тогава възходящият тренд може съвсем логично да продължи“, смята Арданя, бивш доцент в Харвард.

Много фонд мениджъри избраха да продължат да залагат на акциите на фона на тазгодишното им силно положително представяне, както и да потърсят убежище в облигациите или просто държайки пари в брой на фона на страховете, че глобалния растеж се забавя и бичият пазар, задържал се десетилетие, наближава своя край.

Докато данните за работните места в САЩ в петък бяха успокояващи, то търговското напрежение може да се върне всеки момент. В четвъртък Bloomberg съобщи, че китайските представители хвърлят съмнения относно постигането на всеобхватна дългосрочна търговска сделка със САЩ.

И все пак фондовите борси по света отчетоха ръстове в понеделник на фона на сигналите за по-нататъшен напредък в преговорите. Стратезите на JPMorgan Chase препоръчват да се запазят бичите залози върху акциите, прогнозирайки, че те ще поскъпнат допълнително, ако търговската несигурност бъде намалена и се види подобрение при индексите на мениджърите по поръчките.

От Goldman Private Wealth Management предпочитат акциите на фона на редица предизвикателства, с които се сблъскват пазарите в Европа, включително рецесията в Германия. От компанията са неутрални по отношение на акциите във Великобритания поради политическата несигурност. Според Арданя инвеститорите нямат да спрат да бъдат скептични към Европа, докато икономическият растеж не тръгне нагоре.

Има обаче и някои изключения. Банковите акции в еврозоната са предпочитани заради подобряване на фундамента, а акциите в Испания също са атрактивни, тъй като вътрешният растеж изпреварва представянето на целия регион.