Акциите на компанията за спортни стоки Under Armour се сринаха след започнало разследване

Под прицел са спорни счетоводни практики на компанията

17:36 | 4 ноември 2019
Снимка:Rachel Woolf/Bloomberg
Снимка:Rachel Woolf/Bloomberg

Компанията за спортни стоки Under Armour обяви, че федерални служители са я разследвали заради счетоводните ѝ практики за повече от две години, което донесе нови главоболия на инвеститорите в момент, когато брандът се готви за смяна на изпълнителния директор, предава Bloomberg.

В свое изявление в неделя компанията каза, че сътрудничи на разследването, водено от Федералната комисия за борси и ценни книжа и Министерство на правосъдието, и не смята, че е извършила нещо нередно. Тези забележки последваха репортаж на Wall Street Journal и идват ден преди планираното от Under Armour обявяване на приходите за третото тримесечие. Акциите на компанията паднаха с 16% на предборсовата сесия в Ню Йорк до 17.86 долара. В 10.50 часа нюйорско време (17.50 българско) акциите на Under Armour се търгуваха на цена от 17.90 долара за акция.

„Компанията започна да дава отговор на искания за документи и информация през 2017 г. Тези искания се отнасят основно за счетоводни практики и свързани с тях неща. Компанията твърдо вярва, че счетоводните ѝ практики и всичко свързано с тях са правилни“, се казва в изявлението на Under Armour.

Разследващите от Министерство на правосъдието и Комисията по ценни книжа и фондови борси са разпитвали служители на базираната в Балтимор компания последно през миналата седмица според информация от Wall Street Journal. Разследването е фокусирано върху това доколко Under Armour е завишавала данните за продажбите си.

Разследването съвпада с труден момент за компанията, бореща се с увеличена конкуренция на вътрешния пазар и слабо представящи се цени на акциите си. През юли тя разтревожи инвеститорите с предупреждението, че годишните приходи за годината ще се понижат в Северна Америка. Акциите ѝ спаднаха с 23% оттогава до затварянето на Нюйоркската борса в петък.

Основателят на Under Armour Кевин Планк, сегашен изпълнителен директор, преобразува компания от стартъп за екипировка за американски футбол в световен бранд, който произвежда дрехи, обувки и аксесоари за мъже и жени, както и космически костюми. Намаляващият растеж обаче принуди Under Armour да предприеме мерки и рестрикции, а самият Планк ще бъде заменен от 1 януари догодина от Патрик Фрист, президент на компанията от 2017 г. насам.

Under Armour излезе на борсата през 2005 г. и преживя силен ръст, като продажбите ѝ се увеличиха до 5 милиарда долара през 2017 г. от 1.1 милиарда през 2010 г. В момента запазването на този ръст изглежда невероятно.