Губернаторът на Окинава поиска помощ от света за възстановяването на замък от пожар

Търси се помощ за възстановяването на замъка Шури, който е световно наследство на ЮНЕСКО, построен преди 500 години

17:14 | 1 ноември 2019
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Губернаторът на Окинава Дени Тамаки призова света да помогне на най-бедния регион в Япония с реставрирането на историческия замък, който избухна в пламъци преди няколко дни, съобщава Bloomberg.

По време на интервю в Токио в петък 60-годишният управник заяви, че търси помощ от Япония и навсякъде другаде по света за възстановяването на замъка Шури, който е световно наследство на ЮНЕСКО, построен преди 500 години в най-южната японска префектура.

"Останах безмълвен, когато видях, че историческия и културен символ на Окинава е унищожен при пожар", каза Тамаки, който се завърна преждевременно от пътуване до съседната Южна Корея, за да установи какви са пораженията от пожара.

"За да го възстановим, се нуждаем от парична и технологична помощ от вън", обясни Тамаки.

Докато министър-председателят Шиндзо Абе обеща да подкрепи реконструирането, искането на помощ от Токио, би било неловко за Тамаки, който спечели изборите миналата година с обещание да се обяви срещу правителството заради смятаното за несправедливо от много островитяни присъствие на американски войници в префектурата.

Вековният замък Окинава, който е на върха на столицата Наха, беше реплика на седалището на властта на империя Рюкю, която управлява острова от 1429 до 1879 година. Историческото наследство бе загубено при пламването на пожар в ранните часове в четвъртък, като това се превърна във водеща новина в медиите.

През 1945, Замъкът Шури, тогава щаб на имперската армия на страната, е разрушен в битката между САЩ и Япония през Втората световна война. 

Замъкът е реставриран през 1992 и става домакин на цветни възстановки на фестивалите и шествията на империята, привличащи в Окинава около 10 млн. туристи всяка година. 

Шури е символ и на сложните взаимоотношения на Токио с най-отдалечената му префектура, контролирана от американската армия от 1945 до 1972 година. Префектурата приютява 26 000 американски войници, или половината от всички, намиращи се в Япония. Местните от години се оплакват от шум, криминални прояви, инциденти и замърсяване, идващи от американските бази.