Тръмп: Сделката за Brexit спъва търговските отношения между Великобритания и САЩ

Американският президент отправи предупреждение към британския премиер Борис Джонсън

12:04 | 1 ноември 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Сделката на британския премиер Борис Джонсън с Брюксел ще затрудни постигането на търговско споразумение между САЩ и Великобритания, след като Кралството напусне Европейския съюз (ЕС), заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Bloomberg.

В интервю с лидера на партия Brexit Найджъл Фараж за LBC Radio президентът посочи, че двете страни могат „да постигнат много по-големи числа“, ако Джонсън премине към по-ясна раздяла с ЕС.

„Ние искаме да търгуваме с Великобритания и те искат да търгуват с нас“, заяви Тръмп. По негови думи обаче сделката между Лондон и Брюксел пречи в определени аспекти на търговското споразумение между Великобритания и САЩ, което според американския лидер е абсурдно.

Предупреждението на Тръмп е лоша новина за Джонсън, който изтъква новите търговски възможности със САЩ като една от най-големите ползи за Великобритания след Brexit. Премиерът предоговори раздялата с ЕС, като се насочи към нови парламентарни избори на 12 декември с надеждата след тях парламентът да одобри споразумението му с лидерите на блока.

В петък екипът на Джонсън отвърна на американския лидер. „Оценката на Тръмп не е еднаква с това, което ние виждаме“, посочи Робърт Джерик от Консервативната партия. Той обясни пред BBC радио, че сделката за Brexit позволява Великобритания да сключва търговски споразумения с икономиките по света и „това включва САЩ“.

Джерик отхвърли предложението на Тръмп торите да сключат предизборен пакт с партията на Фараж. „Ние не сме заинтересовани от сключването на каквито и да е споразумения с партия Brexit“, отбеляза той.

Предупреждението на Тръмп сигнализира, че дори Джонсън да успее да финализира процеса по раздялата между Великобритания и ЕС след повече от три години на политически спорове, подписването на „фантастичната“ търговска сделка с най-голямата икономика в света няма да е толкова лесно, колкото той се надяваше.