Липсата на квалифицирани кадри спъва икономическото развитие на Европа

Недостигът на работна ръка свива производството в 17% от индустриалните компании в ЕС

07:50 | 30 октомври 2019
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Обучението в Европа не е в крак с търсенето на квалифицирани кадри. Недостигът на служители „е един от основните въпроси за нашите членове“, посочва Маркус Байрер, генерален директор на BusinessEurope, цитиран от The Wall Street Journal.

Европейските училища, някога отличници по отношение на професионалното обучение, не се справят с технологичните предизвикателства заради съкращението на разходите по време на икономическата криза преди десетилетие. Оттогава те страдат от липса на политическо внимание, финансиране и други източници, с които да се справят с изискванията на бързо променящите се индустрии.

Броят на производствените гиганти, които някога разчитаха на професионалните училища за набавяне на кадри, намалява, като все по-малко компании поглеждат към търговските училища, когато наемат служители.

Сдружение от 18 индустриални групи призова европейските власти миналия месец да насърчат развитието на уменията на служителите, но отговорността е обща, така че призивът остана без отговор.

Мултинационалните компании инвестират в подготовката и обучението на служителите си, като често търсят квалифицирани кадри и в други европейски държави. Някои малки семейни компании с ограничени ресурси обаче изпитват трудности да останат конкурентоспособни.

Недостигът на работна ръка свива производството в 17% от индустриалните компании в Европейския съюз (ЕС), сочат данни на блока. Въпреки че процентите намаляват спрямо отчетените 21% в края на миналата година – най-високото ниво от началото на събирането на данните през 1985 г., числото е почти двойно спрямо това от годините преди кризата.

Европейският производствен сектор отслабва на фона на глобалното забавяне, като неспособността да се задоволи търсенето на служители заплашва да увеличи допълнително икономическата болка.

В Германия, двигателят на европейското производство, липсата на квалифицирани служители през последните години ограничава индустриалния капацитет и спъва инвестициите, сочат данни на Cologne Institute for Economic Research.

Предизвикателствата обаче варират според различните страни. В Ирландия например вълна от инвестиции на американски технологични гиганти, включително Facebook и Microsoft, създаде огромно търсене на софтуерни инженери. Това намали безработицата и помогна за съживяването на икономиката, ударена от финансовата криза преди десетилетие.

Американските технологични гиганти посрещнаха нуждите си от инженери чрез привличането на служители от цяла Европа в процъфтяващата столица на Ирландия и високите възнаграждения. Това обаче усложни живота на местните стартъпи.

Sweepr реши да насочи вниманието си към Испания, където нивото на безработица е 14%, наемайки 10 инженери в Мадрид. Компанията планира да наеме още 20 служители до края на 2020 г. в испанската столица, където заплатата на всеки един от тях е с около една трета по-ниска от тази на служителите в Ирландия.

Технологичните компании могат да местят работни места, за да намерят служители, тъй като режийните разходи за това са минимални. Местенето на фабрики в търсене на таланти е далеч по-скъпо, като в същото време прави производството зависимо от местните условия на труд и свързаните фактори като образованието.

Безработицата в Италия достигна 9,5% през август. От почти 200 хил. работни места, които се очаква да бъдат създадени в най-конкурентните сектори на Италия до 2021 г., работодателите ще успеят да запълнят едва около една трета поради липсата на необходимото за служителите образование и обучение, сочат прогнози на индустриалната търговска група Confindustria.

„В Италия има твърде много студенти, които учат нещо, което не се търси от пазара“, посочва собственикът на Cesare Galdabini. По негови думи „е по-лесно да се открие лъв по улиците в Италия“, отколкото да се намери квалифициран механик или инженер, който да бъде нает.