Търговците на дребно в Германия очакват оборот от 320 млн. евро на Хелоуин

Страшни костюми, грим и декорация: Германските потребители харчат твърде много за Хелоуин

14:42 | 29 октомври 2019
Снимка: David Scull/Bloomberg News.
Снимка: David Scull/Bloomberg News.

Търговците на дребно в Германия могат да очакват приходи в размер на 320 млн. евро от продажбите на Хелоуин тази година. Това става ясно от проучване, възложено от Асоциацията на търговците на дребно в Германия (HDE) и проведено сред 1500 потребители, пише германското издание Die Zeit.

Всеки дванадесети от запитаните планира да отдели средства главно за стоки за декорация, костюми и грим. Предимно потребителите с деца инвестират в празника. „Особен интерес представляват тематичните партита“, съобщават от Асоциацията на търговците на дребно.

Повече от 8% от анкетираните възнамеряват да пазаруват в местни магазини или онлайн, се посочва още от проучването. Почти две трети от тях харчат пари за Хелоуин всяка година, докато 12,5% обмислят да направят това за първи път през 2019 г.

Хелоуин традиционно се празнува вечерта на 31 октомври. Децата и тийнейджърите често са облечени като призраци или като други страшни герои и обикалят от къща на къща, за да поискат сладкиши. Обичаят произхожда от католическа Ирландия, но бива разпространен чрез ирландски имигранти и в Съединените щати. От няколко години празникът се разраства и в Германия.