Матео Салвини може да се завърне по-рано от очакваното

Гласоподавателите в италианската провинция Умбрия наказаха управляващата коалиция в неделя

13:30 | 29 октомври 2019
Бившият вицепремиер на Италия Матео Салвини. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Бившият вицепремиер на Италия Матео Салвини. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Не отписвайте Матео Салвини. Италианският десен популист, чийто летен преврат се оказа неуспешен, се завърна, пише Bloomberg.

Европейският съюз (ЕС) и инвеститорите се надяваха да видят гърба на евроскептичния политик, който заплашва да наруши бюджетните правила на блока. Това беше преди бившият вицепремиер да отбележи триумфална победа на местните избори в традиционно сигурен за лявоцентристите район през последния половин век.

В неделя гласоподавателите в италианската област Умбрия наказаха новата управляваща коалиция на лидера на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо и демократите, подкрепяйки „Лига“ на Салвини.

„Дните на това правителство са преброени“, заяви Салвини в понеделник. Той добави, че няма да коментира въпроса дали правителството трябва да подаде незабавно оставка, като обяви, че не завижда на премиера Джузепе Конте.

"Лига" на Салвини печели две последователни гласувания в Умбрия. Графика: Bloomberg 

Вотът в Умбрия беше първият реален тест на нагласите на гласоподавателите, след като антисистемното движение „Пет звезди“ и Дeмократическата партия сформираха коалиция, за да блокират възможността Салвини да поеме контрола над Италия през август.

На изборите в неделя в италианския регион „Лига“ спечели 58% подкрепа, изпреварвайки с повече от 20% кандидата на управляващата коалиция.

Бюджетните опасения

Междувременно в Рим годишният бюджет поставя пред изпитание управляващите. С бремето на втория по големина дълг в еврозоната, италианските власти подлежат на специален контрол спрямо изискванията на ЕС за бюджета и често се налага да прибягват до редица алтернативи и компромиси, преди да получат одобрени на плановете си за харчене.

Те са затруднени допълнително от взаимните обвинения между управляващите партии относно провала в Умбрия и „Лига“, която се опитва да се възползва от всяка възможност.

Конте все пак има някакъв контрол върху съдбата си. Лятната несполука на Салвини показа, че той няма гласовете за свикване на предсрочни избори, а инерцията му ще насърчи и двете управляващи партии да се придържат към коалицията.