Датските пенсионни фондове се насочват към недвижимите имоти

Aктивите им се оценяват на 450 милиарда долара

12:02 | 29 октомври 2019
Копенхаген. Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg
Копенхаген. Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg

Фондовете в една от най-високо оценените пенсионни индустрии в света отговарят на отрицателните лихви, като купуват увеличаващ се брой недвижимости под формата на убежище.

Сред осемте най-големи датски пенсионни фонда, които са били интервюирани от Bloomberg, шест са потвърдили намерението си да увеличат портфейлите си в недвижими имоти или други подобни активи. Няколко фонда са посочили и очакванията, че доходността по облигациите се очаква да остане негативна и в следващите години. Дания има повече от седем години лихвени равнища под границата от 0%, което е по-дълъг срок от всяка друга страна.

Според Ян Остергаард от Industriens Pension, пенсионен фонд с около 26 млрд. долара активи, недвижимостите са привлекателни главно с „нисък риск“ и „стабилна възвращаемост“.

Фокусът върху имотите идва, след като институционални инвеститори в Дания изчакват публикуването на правителствен доклад, който ще определи новото законодателство на пазара на наемите в Дания. Предвижда се ограничаване на наемите и възможностите за повишаването им, което значи, че вероятно доходността от инвестициите силно ще намалее.

Кааре Дъбвад, министър на жилищното благоустройство, е критикувал някои инвеститори за това, че се възползват от дупки в законодателството. Гневът му е насочен към чуждестранните купувачи и по специално Blackstone Group, след като компанията започна да инвестира усилено в датски недвижими имоти в последните години.

Според Михаел Брун, шеф на подразделението за недвижими имоти в PFA Pension, който е втори по големина фонд с 90 милиарда активи, повечето инвестиции са в т.нар. „основни проекти“, които включват висок клас имоти и нови сгради с малка нужда от реновация.

„Ние сме в края на този икономически цикъл и нашите потребители искат риск над средния“, посочва Брун.

Blackstone е критикувана от датското правителство за изключително високите наеми, които поддържа, след като инвестира в реновиране. Компанията отвръща, че сградите, в които е инвестирала често не са били реновирани от десетилетия, а нейното портфолио е само около 0.5% от пазара на наеми в Копенхаген.

Джеймс Сепала, представител на компанията за недвижимите имоти в Европа, е заявил пред датската държавна телевизия, че „Blackstone e фокусирана върху дългосрочно създаване на стойност за своите инвеститори, които са предимно публични пенсионни компании по целия свят“.

Според едно от предложенията в правителствения доклад, който трябва да бъде публикуван тази седмица, се предвижда премахване на разрешение в закона, което дава възможност на собствениците на жилища да повишават наемите значително, ако са извършили подобрения за повече от 183 хиляди датски крони (около 27 хиляди долара). Според този модел стойността на инвестициите на собтвениците в големите датски градове ще намалее с до 47%, ако тази поправка в закона бъде приета.

Наемателите ще трябва да приемат увеличение на наемите с 40% вместо сегашните средно 80%, които искат собствениците след извършване на пълни реновации.

За повечето датски пенсионни фондове тази промяна няма да е спирачка пред инвестициите в имоти, казва Петер Олсон, управляващ директор на AP Property, част от AP Pension, които имат под свое управление активи за около 20 млрд. долара.