Ще издържи ли Фед на пазарния натиск

Ново понижение на лихвите е гарантирано

10:59 | 29 октомври 2019
Сградата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Сградата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Колкото и усилено Федералният резерв да се опитва да си осигури пространство за маневриране по отношение на паричната политика, с наближаване на времето за вземане на решение тази гъвкавост става по-ограничена, пише Колби Смит за Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Това е мнението на наблюдателите на централната банка през седмиците, откакто Фед намали основния лихвен процент едва за втори път след финансовата криза. Очаква се ново понижение на срещата на 30 октомври, но служителите на институцията се постараха да подготвят инвеститорите за пауза след това съкращаване, ако не настъпи обрат в икономическите данни.

Досега инвеститорите приемаха тази реалност, като шансовете за по-нататъшно намаление на лихвите през декември са само 30%, според цените на фючърсните договори върху федералните фондове.

Но ако инвеститорите засилят очакванията си за ново понижаване на лихвите по-късно тази година, Фед е напълно възможно да се окаже подложен на натиск да действа отново, в противен случай рискувайки да предизвика пазарна разпродажба.

В дните преди т. нар. „период на затъмнение“ на Федералния резерв - в който служителите мълчат за около две седмици преди срещата на централната банка - заместник-председателят Ричард Кларида подготви почвата за пауза от страна на Фед по отношение цикъла на облекчаване. "Паричната политика не е предварително зададен курс и комисията ще я определя от заседание на заседание", каза той.

Президентът на нюйоркския клон на Фед Джон Уилямс повтори този коментар по-рано този месец, както направи и председателят Джей Пауъл на реч в Денвър, Колорадо само преди няколко седмици и също по време на пресконференцията си след решението от септември.

Въпреки че решенията на Фед относно паричната политика може да не се определят по предварително определен път, при последните срещи централната банка се изправи пред повишени очаквания от инвеститорите за това колко монетарно приспособяване е необходимо, за да се предотврати икономическото забавяне и по думите на Пауъл „да се поддържа експанзията“.

„До известна степен пазарът продължава да притиска Фед в ъгъла“, коментира Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab. „Те винаги правят това, което пазарът до голяма степен очаква“.

Вижте още по темата в Investor.bg.