Продажбите на електронни цигари в Германия се сриват

Причината за това са няколкото смъртни случая в САЩ от последните месеци

19:28 | 28 октомври 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

След смъртните случаи в САЩ във връзка с електронните цигари натискът върху индустрията в Германия се засилва. Според Съюза на малки и средни предприятия в областта на бизнеса с електронни цигари (BfTG) търговците отчитат значителни спадове на продажбите вече няколко седмици, става ясно от публикация на германското издание Die Zeit.

"Клиентите са несигурни", отсече шефът на съюза Дъстин Далман. В рамките на проучване сред повече от 600 търговци на електронни цигари е разкрито, че продажбите на повече от половината от тях се свиват с между 30% и 40%. 88% от анкетираните твърдят, че това се дължи на докладите от САЩ.

"Проявяват се случаи на заболявания, по-специално в САЩ. В Европа няма случай, който да буди подозрение", казва Далман. В Европейския съюз съществуват ясни правила за съставките на продуктите след въвеждането на Директивата за тютюневите изделия.

Според последните данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) досега е имало 34 смъртни случая, свързани с употребата на електронни цигари там. Освен това има около 1600 потвърдени случаи на заболявания.

Наскоро се появиха и доказателства, че продуктите с тетрахидроканабинол оказват своето въздействие. Това е психоактивно вещество, което участва в състава на канабиса и допринася за опияняващия ефект на лекарството. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията последните открития показват, че повечето от продуктите с тетрахидроканабинол, взимани от нерегламентирани търговци, са довели до тези случаи на заболявания.

Риск от течности, съдържащи никотин

Електронните цигари не съдържат тютюн. По правило никотиновата течност се нагрява, с изпаряването може да се вдишва. Според Федералния институт за оценка на риска (BfR) в Германия електронните цигари са по-малко вредни за здравето от традиционните тютюневи изделия.

"Според съвременните познания потребителите на електронни цигари в Германия не са изправени пред повишени рискове, ако използват продукти, които отговарят на европейските и германските разпоредби", заяви президентът на института Андреас Хензел по отношение на случаите в САЩ. Според представители на индустрията изискванията на ЕС за течности, съдържащи никотин, предвиждат, че не може да се добавя друга съставка освен никотин, който представлява риск за здравето.

Електронните цигари се разглеждат основно като продукт за хората, които искат да се откажат от тютюнопушенето. По данни на Германския център за изследване на рака (dkfz) няколко проучвания предполагат потенциална полза от електронните цигари при спиране на тютюнопушенето.

Наскоро пазарът на електронни цигари в Германия претърпя интензивно развитие, макар и от относително ниско начално ниво. Дъстин Далман съобщи за годишни темпове на растеж от порядъка на 25%-40%.

Към момента в Германия има над 3000 специализирани магазина, като две трети от търговците на дребно генерират продажби чрез местен бизнес.

„Разбира се, трябва да преосмислим прогнозите си за развитието на пазара след сегашния спад“, отбеляза Далман.

За 2019 г., въз основа на браншово проучване, досега е отчетен оборот от 570 млн. евро, което представлява ръст с 24% спрямо предходната година (460 млн. евро). Класическите цигари обаче продължават да доминират на пазара.

Електронните цигари в САЩ се приемат противоречиво към момента - не само заради смъртните случаи. Съществуват опасения, че те правят тийнейджърите зависими от никотина. Американският щат Масачузетс забрани продажбата на електронни цигари напълно за момента. През септември производителят Juul прекрати всякаква реклама на своите продукти.