Борис Джонсън обвини парламента за отлагането на Brexit

Великбритания е заложник, това причинява щети на милиони бизнеси и хора, които не могат да планират бъдещето си, заяви британският премиер

17:38 | 27 октомври 2019
Борис Джонсън, премиер на Великобритания. Снимка:Hollie Adams/Bloomberg
Борис Джонсън, премиер на Великобритания. Снимка:Hollie Adams/Bloomberg

Правителството на британския премиер Борис Джонсън увеличи натиска върху депутатите в опит да даде нов тласък на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Според самия министър-председател в момента страната му е „заложник“ на парламента, пише Investor.bg.

На фона на това, че опозиционната Лейбъристка партия чака решението за отлагане на Brexit на ЕС, а други две политически сили предлагат своя, още по-ранна, дата за предсрочни избори, предложението за вот през декември на правителството изглежда обречено на неуспех.

„Парламентът не може повече да държи държавата като заложник“, заяви Джонсън късно в събота. „Милиони бизнеси и хора не могат да планират бъдещето си, тази парализа причинява реални щети и страната трябва да продължи напред през 2020 г.“, каза премиерът.

Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз в четвъртък, на 31 октомври, но въпреки настояването на Джонсън, че това ще стане, вече малцина вярват на обещанието му.

Според източници от офиса на Борис Джонсън премиерът е готов да направи всичко по силите си, за да осъществи провеждането на избори, които да спомогнат за изпълнението на Brexit, в това число е възможно да обмисли и варианти, предложени от опозиционни партии.

Още по темата вижте в Investor.bg.