Йордан Божилов: Няма кой да попречи на Ердоган да постигне целите си

За момента няма заплаха за България, произтичаща от Сирия

15:05 | 26 октомври 2019
Реджеп Таийп Ердоган показва пред ООН карта на желанията си в Сирия. Снимка:Jeenah Moon/Bloomberg
Реджеп Таийп Ердоган показва пред ООН карта на желанията си в Сирия. Снимка:Jeenah Moon/Bloomberg

Има едно общо разбиране и съгласие при всички анализатори, че лесно решение на кризата в Сирия няма, за съжаление ситуацията се заплита още повече след турското навлизане в северната част на страната, коментира пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, пише Investor.bg.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той припомни, че идеята за създаване на зона за сигурност в района не е нова: „Турция от много години излиза с тази идея, която не беше посрещната никак положително нито от САЩ, нито европейските страни. Но както видяхме, няма сила, която да спре Ердоган за изпълнение на своите цели“.

Според Божилов турският президент Реджеп Ердоган има две основни цели – и вътрешнополитическа, и външнополитическа. 

„Външнополитическата е възпрепятстване на по-нататъшното консолидиране на силите на сирийските кюрди, които имаха самочувствието на основната сила, победила „Ислямска държава" в Сирия. В крайна сметка Ердоган иска да възпрепятства и създаването на една консолидирана кюрдска държава“, посочи Божилов.

Вътрешната цел на турския президент е да се справи с напрежението, създадено в самата Турция от присъствието на около 3,5 млн. сирийски бежанци, което се посреща с недоволство и от самите турци, смята експертът.

Още по темата вижте на Investor.bg.