Пиратите на петрол - проблем за един милиард долара в Мексиканския залив

Загубите от кражби на гориво в последните три години са на стойност 7.5 млрд. долара

10:15 | 26 октомври 2019
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Пиратската дейност в Мексиканския залив нараства, както и кражбите на петрол от платформите, работещи в района, като загубите за оператора Pemex достигат до 1 милиард долара годишно, пише Ирина Слав за Oilprice, цитирани от Investor.bg.

Кражбите на петрол не са рядкост в Мексико, като повечето от тях са свързани с местни картели. И все пак по-голямата част от тази кражби се извършват по сушата: само за два месеца през 2018 г. престъпниците са пробили и поставили около 2300 незаконни кранове в петролопроводите на Pemex в Мексико.

Въпреки че кражбите на петрол и дизел продължават от десетилетия, през последните четири години се наблюдава увеличение на престъпната дейността, посочва Йохан Обдола, основателят на Международната организация за сигурност и разузнаване, базирана в Канада.

„Изчислено е, че кражбите в Мексико достигат до 1,18 милиона барела на ден, което носи милиони долари на престъпни организации и прави много трудно контролирането на производството и транспортирането на суровината“, добавя Обдола пред Fox News.

Според оценките на Pemex, загубите от кражби на гориво през последните три години достигат 7,5 млрд. долара. Голяма част от кражбите се извършват от банди, които бързо прибягват до насилие, тъй като се борят помежду си за по-голям достъп до държавните горива и също така участват в изнудване на работниците в петролната индустрия.

Според президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор властите също са замесени в широко разпространените кражби на горива.

Вижте още по темата на Investor.bg.