Руската централна банка изненада пазарите с по-голямо от очакваното понижение на лихвата

Основният лихвен процент е понижен от 7% на 6.5%

17:01 | 25 октомври 2019
Елвира Набиулина, гуверньор на РЦБ. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Елвира Набиулина, гуверньор на РЦБ. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Централната банката на Русия намали лихвения си процент с 50 базисни пункта и заяви, че обмисля в бъдеще дори по-голямо намаление, тъй като инфлацията показа признаци за спад под желаната цел от 4%, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Основният лихвен процент беше свален от 7% до 6,5%. Централната банка за последно извърши намаление на референтната ставка с 50 базисни пункта преди почти две години. Сегашните действия на борда изненадаха анализаторите, които очакваха намаление от само 25 базисни пункта. Това е четвъртото понижение на лихвените проценти през тази година, тъй като забавянето на инфлацията надхвърля прогнозата. Централната банка понижи годишната си прогноза за ръста на потребителските цени за 2019 г. до 3,2–3,7% от 4,0–4,5%.

Миналата седмица управителят на централната банка Елвира Набиулина заяви, че трябва бъдат предприето по-нататъшни действия, за да се предотврати устойчив период на ниска инфлация. Такива ходове вече бяха осъществени и от централните банки на Турция и Украйна.

Още по темата вижте в Investor.bg.