Борис Джонсън призова за предсрочни избори на 12 декември

Предложението на премиера ще бъде гласувано от британския парламент в понеделник

19:42 | 24 октомври 2019
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън предложи свикването на предсрочни парламентарни избори на 12 декември, съобщава Bloomberg.

Премиерът посочи пред кабинета си в четвъртък, че предложението му ще бъде гласувано от парламента в понеделник. Необходимо е мнозинство от две трети от британските депутати, за да бъде одобрено свикването на нови избори.

„Наша отговорност е да приключим този кошмар и да предоставим отговорно решение на страната възможно най-скоро“, отбеляза премиерът в писмо до лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, призовавайки опозиционните депутати да подкрепят хода му.

По думите на премиера повтарящите се отлагания на процеса са негативни за икономиката, бизнеса и милионите хора, опитващи се да планират бъдещето си.

За момента очакванията са, че Европейският съюз ще се съгласи да отложи Brexit до 31 октомври, след като решение на британския парламент принуди Джонсън да иска удължаване на крайния срок.

Пред BBC премиерът посочи, че ще даде повече време на депутатите да обсъдят споразумението за Brexit, което постигна с Брюксел, ако те се съгласят за провеждането на избори през декември.