Сливанията и придобиванията са най-ниското си ниво от 8 години

Търговските войни, Brexit и изборите в САЩ създават реална несигурност

11:53 | 25 октомври 2019
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

В света на сливания и придобивания есента обичайно е благодатен сезон. Тази година обаче изглежда не е така, пише в свой анализ Bloomberg.

Обемите при сливанията и придобиванията в световен мащаб от началото на септември се свиват до 8-годишно дъно, сочат данни на Bloomberg. Почивката за Деня на труда в САЩ обикновено дава началото на есенния период за сключване на сделки. Сега обаче банкерите се тревожат дали главните изпълнителни директори ще имат способността да пренебрегнат безпокойствата от годината и да обмислят нови сделки.

„Ясно виждаме голямата слабост на пазара на сливания и придобивания“, заяви Дъсти Филип от Goldman Sachs Group. Той обясни, че през август е започнало значително повишаване на волатилността на пазара, като се наблюдават и ниски нива на бизнес доверието.

"Има реална несигурност, свързана едновременно с търговията и политиките по отношение на Brexit, както и изборите в САЩ“, посочи още Филип.

Стойността на придобиванията от 1 септември до 23 октомври е най-ниска от 2011 г. насам. Графика: Bloomberg. 

В световен мащаб стойността на придобиванията за периода 1 септември - 23 октомври е 201 млрд. долара, което е спад от 33% на годишна база. Това е и най-ниското ниво за този период от 2011 г. насам, сочат още данните на Bloomberg.

И това не са само есенни проблеми. Обемът на придобиванията в света се свива с 12% от началото на годината до 1,8 трлн. долара, като рязко намаляват сделките в комуникационния сектор, сред компаниите за комуналните услуги, енергийния сектор, както и при финансовите услуги.

Има няколко причини за това свиване. Слабият растеж и политическите сътресения в Европа отблъскват американските компании от континента, които иначе са традиционен двигател на сделките за сливания и придобивания в региона.

Две ситуации показаха колко скептични са акционерите към осъществяването на големи трансгранични трансакции.Фондовата борса в Хонконг се отказа да закупи Лондонската борса за 29,9 млрд. паунда (36,4 млрд. долара, докато преговорите за сливане между тютюневия гигант Philip Morris International и Altria Group приключиха през септември.

"Има висока несигурност по света и това кара водещите компании да изчакват, да преразглеждат стратегическите си плановете и трансакциите си и да премислят какво искат да правят и дали сега е подходящият моменъ", посочва Джим Ландсън от Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP

В крайна сметка числата не са чак толкова лоши. Сделките за придобиване на американски компании от купувачи от Китай и Хонконг са на стойност 826 млн. долара през тази година спрямо 2,4 млрд. долара през 2018 г. според данни, събрани от Bloomberg. В същото време купувачите от САЩ са дали общо 5,1 млрд. долара за придобиване на китайски компании през тази година. За сравнение, общо през 2018 г. тези сделки са били на стойност 3,9 млрд. долара.

Въпреки несигурността, някои банкери са оптимисти, че активността може да се повиши.

Според анализатор от UBS Group фондовете за дялов капитал стават все по-агресивни, като вече гледат към цели, които преди не са и обмисляли. Фирмите за изкупуване освен това разполагат с достатъчно неинвестиран капитал и лесен достъп до финансиране.