Брент се очаква да се задържи на цена от около 60 долара за барел през 2020 г.

Значима промяна в цените няма да има при липса на шокове на енергийния пазар

16:51 | 23 октомври 2019
Обновен: 21:37 | 2 юни 2020
Барели с петрол. Снимка: David Ryder/Bloomberg

При липса на „значими“ шокове на енергийния пазар международният бенчмарк Брент вероятно ще продължи да се търгува за около 60 долара за барел през следващата година, съобщи Goldman Sachs, цитирана от Investor.bg.

Американската инвестиционна банка заяви, че през последните седмици фючърсите върху петрола сорт Брент са попаднали между „влошаващите се очаквания за растеж и нарастващото напрежение в Близкия изток“.

Анализаторите на Goldman Sachs прогнозираха ръст на цената на петрола до 62 долара за барел в края на годината.

„Въпреки това при липса на растеж или геополитическо напрежение, прерастващи в значителни шокове, очакваме, че цените на петрола сорт Брент вероятно ще останат през 2020 г. около прогнозата ни за 60 долара за барел“, казват от Goldman Sachs.

„Текущите съкращения на добива от ОПЕК и забавянето на шистовата дейност ще компенсират нарастващото предлагане извън рамките на ОПЕК и умерения растеж на търсенето през следващата година“, добавят още от банката.

Петролът сорт Брент се търгуваше за около 59,24 долара за барел в сряда сутринта след спад на цената от около 0,75%, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняха с около 1% до цена от 53,96 долара.

Още по темата вижте на Investor.bg.