Фед инжектира 100 милиарда долара на пазарите

Нюйорксият клон вля 99,9 милиарда долара временна ликвидна подкрепа и 7,5 милиарда долара постоянни резерви на финансовите пазари

14:16 | 23 октомври 2019
Стодоларови банкноти. Photographer: Paul Yeung/Bloomberg
Стодоларови банкноти. Photographer: Paul Yeung/Bloomberg

Клонът на Федералния резерв в Ню Йорк инжектира 99,9 милиарда долара временна ликвидна подкрепа и 7,5 милиарда долара постоянни резерви на финансовите пазари във вторник,съобщава The Wall Street Journal, цитирани от Investor.bg.

Бързоликвидните средства бяха получени след сключване на договори за овърнайт репо сделки на стойност 64,9 милиарда долара с надеждни банки и с репо операция на стойност 35 милиарда долара с продължителност до 5 ноември.

Банките не са се възползвали от цялата ликвидност, предложена от Фед при овърнайт репо сделките, но желаят да се възползват от срочната операция дори в по-голям размер, като за нея във Фед са били внесени 52,2 милиарда долара.

Закупуването на държавни облигации от страна на Фед, предназначено да увеличи размера на баланса му от близо 4 трилиона долара, привлече интереса на банките, които се стремяха да продадат на централната банка 41,472 милиарда долара краткосрочен държавен дълг.

Още по темата вижте в Investor.bg.