Какво става с Brexit: Борис Джонсън се изправя пред опцията за предсрочни избори

Рискът от раздяла между Великобритания и ЕС без споразумение намалява

11:12 | 23 октомври 2019
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън поглежда към опцията за предсрочни избори, след като парламентът в Кралството блокира плановете му да узакони сделката за Brexit, съобщава Bloomberg.

Във вторник британските депутати отхвърлиха предложението да разгледат в Камарата на общините новия проектозакон със споразумението на премиера Борис Джонсън за Brexit в рамките на следващите три дни, припомня Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на Investor.bg.

Въпреки това в рамките на първото от общо две гласувания във вторник вечерта те одобриха като цяло предлаганото от министър-председателя споразумение. Предложението премина с 329 гласа срещу 299 гласа в Камарата на общините.

Опциите на премиера

Последните събития във Великобритания намалиха риска от раздяла между Кралството и Европейския съюз без споразумение, тъй като премиерът изглежда отдаден на прокарването на сделката в парламента, а блокът по всяка вероятност ще позволи достатъчно време, за да може британският парламент да приеме споразумението или да се проведат нови избори.

„По един или друг начин ние ще напуснем ЕС с тази сделка“, заяви Джонсън пред парламента.

Премиерът обаче не е така уверен относно свикването на избори. Той заплаши с тях по-рано в четвъртък в случай, че парламентът не одобри сделката му, като по-късно вечерта отново повтори заплахата.

Джонсън обаче е давал подобни обещания и преди. Миналия месец той посочи, че би предпочел да е „мъртъв в някоя канавка“, отколкото да поиска отлагане на Brexit. В събота вечерта обаче той изпрати писмо до лидерите на Европейския съюз именно с искане за отлагане. 

За момента не е сигурно и дали парламентът ще даде съгласието си за свикването на нови избори. Миналия месец той отказа опцията два пъти. Според запознати източници лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин може да промени решението си и да подкрепи предсрочния вот в случай, че Brexit бъде отложен до 31 януари и рискът за раздяла без споразумение отпадне.

Близо, но не съвсем

Първият вот във вторник вечерта показа, че парламентът одобрява споразумението на Джонсън като цяло с подкрепата на 329 срещу 299 депутати. Това е първият път, в който сделка за Brexit е одобрена от парламента и предполага, че има възможност да бъде прокарана в него.

Джонсън обаче не само иска да получи одобрението на парламента, но и да премине през всички процедури за прокарването на споразумението до 31 октомври. Това значи, че той трябва да накара Камарата на общините да приеме споразумението за едва 3 дни.

Опонентите на премиера обаче посочиха, че ще са им необходими повече дни, за да проучат споразумението, като гласуваха с 322 на 308 против времевата граница на Джонсън. Това практически ще го накара задължително да отмени Brexit – нещо, което многократно обещаваше, че няма да се случи.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин предложи да работи съвместно с Джонсън за осигуряването на по-добра крайна дата за одобрение на споразумението.

„Позволете ми да бъда ясен: нашата политика остава, че ние не трябва да отлагаме, а да напуснем ЕС на 31 октомври и това е нещото, което ще кажа на ЕС и отново на Камарата“, заяви премиерът.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е препоръчал на ЕС да одобри искането на Великобритания за отлагане на процеса. Докато той не посочва крайна дата, неговите очаквания са, че това може да се договори между Брюксел и Лондон и чрез писма, без да е необходимо провеждането на среща на върха, с която да се одобри новото британско искане за отлагане на Brexit до 31 януари.

Възможно е ЕС да предложи позволението си за по-ранна дата за раздяла с Великобритания, ако Джонсън успее да прокара сделката си в парламента следващия месец - нещо, което изглежда възможно след вчерашния вот.

Това би могло да насочи вниманието на премиера изцяло към приемането на споразумението, преди да бъдат насрочени новите избори.