Наближава ли краят на мрачните дни за китайската икономика?

Икономисти прогнозират възстановяване в средата на 2020 г.

14:16 | 19 октомври 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската икономика може би е готова да се стабилизира въпреки последните тревожни сигнали, смятат икономисти, наблюдаващи процесите във втората най-голяма икономика в света, цитирани от Bloomberg.

“Забавянето в Китай все още не е приключило, но не мисля, че не може да се влоши съществено”, посочи в интервю Яо Уей, главен икономист за Китай в Societe Generale, в кулоарите на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

“Много е възможно Китай да види дъното и да последва значително възстановяване в средата на следващата година”, ако американската икономика остане стабилна, смята тя.  

Нейните оптимистични перспективи обаче следват данните от тази седмица, които показаха, че икономиката на Китай продължава да се забавя заради отслабващите инвестиции. Брутният вътрешен продукт на азиатската страна нарасна с 6% на годишна база през третото тримесечие, което е най-бавното му темпо на растеж от 90-те години на миналия век и под очакванията за 6,1%.

Тази седмица МВФ прогнозира допълнително забавяне в бъдеще с очаквания за икономически растеж от 6,1% през 2019 г. и 5,8% през 2020 г.

Друг риск за Китай е, че търговската война със САЩ продължава да носи висока несигурност, като задълбочаващото се глобално забавяне може допълнително да натежи на перспективите за китайската икономика.

МВФ намали тази седмица прогнозата си за глобалния растеж за пети пореден път, като очакванията за 3-процентен ръст са най-ниските по 2009 г. насам, когато световната икономика се сви. Фондът ревизира и прогнозата си за следващата година до 3,4%.

Отвъд по-лошия от очакваното растеж, корпоративното търсене на дългосрочни кредити се повиши през последните месеци, а растежът на продажбите на автомобили - важна част от продажбите на дребно в страната - се сви по-слабо, докато инвестициите в инфраструктура се стабилизират на ниско ниво.

„Икономическата активност ще продължава да се стабилизира“, а четвъртото тримесечие може да доведе до годишна експанзия от 6,2%, смята Лиу Ли-Ганг, главен икономист на Citigroup Inc. в страната.