Британският парламент решава съдбата на споразумението за Brexit

От решението зависи политическото бъдеще на премиера Борис Джонсън и цяла Великобритания

12:10 | 19 октомври 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският парламент ще гласува днес споразумението на премиера Борис Джонсън с Европейския съюз (ЕС) за Brexit, от което зависи политическото бъдеще на министър-председателя и това на цяла Великобритания, съобщава Bloomberg.

Ако британският премиер спечели критичния вот, страната ще се насочи към раздяла със споразумение с ЕС в края на месеца. Транзитният период, който ще продължи до края на 2020 г., ще даде време на бизнеса и жителите на Кралството да планират живота си извън блока.

Ако Джонсън обаче загуби, страната ще бъде въвлечена в безпрецедентна политическа и конституционална криза, която потенциално ще засегне търговията, нарушавайки доставките на храна и горива и довеждайки до граждански безредици.

Джонсън предупреди, че ще търси възможности Великобритания да напусне блока до 31 октомври, дори депутатите да отхвърлят споразумението с Брюксел днес.

Неговите опоненти в парламента се опитват да предотвратят подобен изход, принуждавайки премиера да спази нов закон, според който той трябва да пише до ЕС преди края на деня с искане за отлагане на процеса, ако не получи одобрение на споразумението с Брюксел или подкрепа за раздяла без сделка.

Без мнозинство в Камарата на общините и с разединените си северноирландски партньори, които иначе поддържат неговото правителство, Джонсън ще се сблъска с трудности при осигуряването на необходимите гласове за одобрение на споразумението му.

Премиерът прекара петъчния ден, опитвайки се да убеди скептично настроените депутати в собствената си Консервативна партия да подкрепят сделката, както и настроените за Brexit опозиционни лейбъристи. “Екипът на премиера вярва, че е постигнал прогрес”, посочва длъжностно лице, пожелало да запази анонимност.

Сделката на Джонсън беше насърчена и от ЕС, след като френският премиер Еманюел Макрон заяви, че дори парламентът да отхвърли предложението, няма да има ново отлагане на Brexit от настоящата крайна дата на 31 октомври.

Това оказа допълнително напрежение върху депутатите, които предпочитат ново отлагане на процеса вместо раздяла с ЕС без споразумение.