Защо Марк Зукърбърг защитава слабата регулация към свободата на словото?

Главният изпълнителен директор на Facebook обаче атакува бързо развиващото се китайско приложение TikTok

14:38 | 18 октомври 2019
Обновен: 12:05 | 1 юни 2020
Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг защити слабата регулация на словото в социалната мрежа и липсата на проверка на фактите в политическите реклами, като посочи китайската цензура като пречка пред оперирането на организацията му в страната, съобщава investor.bg.

През последните години Facebook е обект на критики заради липсата на подход за справяне с фалшивите новини, както и с разпространението на подкрепени от различни държави кампании за дезинформация и съдържание с насилие в услугите ѝ, което доведе до призиви за регулации по целия свят.

В реч в Georgetown University, изпълнена с препратки към Първата поправка и битката за демокрацията, Зукърбърг защити позицията си, заявявайки, че социалната мрежа е въвела трансформиращи места за изразяване, които не бива да бъдат затваряни.

Зукърбърг очерта решенията на компанията си около концепцията, че хората са получили възможност да се изразяват в по-голям мащаб. Той коментира скорошното оттегляне от годините на агресивно ухажване на Китай – страна, която се оказа препятствие пред визията му за свързване на хората по света.

Той атакува бързо развиващото се китайско приложение TikTok, посочвайки, че платформата за кратки видеа е цензурирала политически протести, включително в САЩ – обвинение, което компанията отрича.

В аудио запис, изпратен няколко седмици по-рано до служителите на Facebook, Зукърбърг коментира TikTok като сериозен конкурент, като го нарече "първият потребителски интернет продукт, създаден от китайски технологичен гигант, който е постигнал глобален успех". Във въпросния запис обаче Зукърбърг не споменава подхода на TikTok към свободата на словото.

По време на опитите си да очарова Китай, Зукърбърг се срещна с китайския президент Си Дзинпин, учи мандарин и публикува свое видео как тича по площад Тянанмън.

Повече по темата четете в investor.bg