Alibaba спира по 300 милиона хакерски атаки на ден

Джак Ма, основател на китайския гигант, се доверява повече на машините, отколкото на хората

14:30 | 17 октомври 2019
Джак Ма. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Джак Ма. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Alibaba Group е мишена на около 300 млн. опита за кибер атаки на ден, съобщи основателят и бивш главен изпълнителен директор на компанията Джак Ма, цитиран от CNBC, предава Investor.bg.

Ма изрази гордостта си от факта, че въпреки многобройните хакерски атаки, Alipay – подразделението за плащания на компанията, което има близо 1 млрд. потребители и обработва трансакции на стойност 50 млрд. долара на ден, все още не е изгубило и „един цент“ заради хакери.

„Alibaba Group е подложена на над 300 млн. опита за хакерски атаки на ден. Всеки ден. Но ние се справяме с тях. Нямаме дори един проблем“, заяви Ма на конференцията Forbes Global CEO в Сингапур.

За сравнение, китайският технологичен гигант Huawei е подложен на около 1 млн. кибер атаки дневно, съобщава ръководителят на отдела му по сигурността. До този момент други технологични компании се въздържат да разриват уязвимостите си към кибер атаки.

Alibaba трябваше да се справя с опит за кибер атака през февруари, която заплаши да компрометира акаунтите на 20 млн. потребители на сайта й за електронна търговия Taobao. Компанията съобщи, че е засякла атаката незабавно.

Ма посочи развитите технически способности на компанията му, които нарече “AI: Alibaba Intelligence” заради непрекъснатия успех, отбелязвайки, че машините превъзхождат хората в използването на логика за предотвратяване на зловредно поведение в интернет.

Още по темата вижте в Investor.bg.