Снижените оценки на МВФ за икономиката чертаят мрачно бъдеще за петрола

Има натрупване на негативни тенденции, което ще се отрази на търсенето и предлагането

17:08 | 16 октомври 2019
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) отново намали прогнозата си за глобален растеж, като сподели, че очаква икономическият растеж да се забави до най-слабите си темпове след финансовата криза през 2008 г., пише Oilprice, цитирани от Investor.bg.

МВФ заяви, че световната икономика е в „синхронизирано забавяне" и ще се ускори само с 3% през тази година. В рамките на 2018 г. Фондът прогнозира ръст от 3,9% за 2019 г. „Растежът продължава да бъде отслабен от нарастващите търговски бариери и нарастващото геополитическо напрежение“, посочват от МВФ.

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай е основният фактор в анализа.

„Ние смятаме, че търговското напрежение между САЩ и Китай ще намали кумулативно нивото на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 0,8% до 2020 г. Съществуват специфични проблеми на развиващите се пазари (Аржентина, Иран и Турция, например), но светът също е изправен пред структурни проблеми, като например слабия растеж на производителността и застаряващото население“, добавя МВФ.

Драматичното забавяне на търговията и производството наложи няколко последователни понижения в прогнозите за БВП. Също така различни геополитически моменти могат да влошат положението. Търговската война между САЩ и Китай е до голяма степен непредсказуема и може да се влоши отново, докато хаосът около Brexit все още може експлодира и да провали европейската икономика.

Проблемът за световната икономика е, че нещата могат да станат и по-лоши. При твърд Brexit или налагане на нови търговски бариери може да се стигне до „рязко изместване на рисковите настроения, финансови смущения и обръщане на капиталови потоци към развиващите се пазарни икономики“, посочват от МВФ. „В напредналите икономики ниската инфлация може да се запази и да ограничи пространството на паричната политика в бъдеще, ограничавайки нейната ефективност.“

За четирите най-големи икономики - САЩ, Китай, Еврозоната и Япония - МВФ не вижда подобрение на перспективите им за растеж през следващите пет години.

Това помага да се обясни песимизмът, доминиращ на пазара на петрол в момента.

Докато повечето анализатори виждат проблем със свръхпредлагането през следващата година, пазарът се затегна междувременно.

„Стабилният внос на суров петрол в Китай за септември се игнорира от пазара, както и военната ескалация, започнала с нахлуването на турски части в кюрдските райони на Северна Сирия", посочват от Commerzbank.

Още по темата четете в Investor.bg.