ЕС ограничава доставките на оръжия към Турция заради нахлуването ѝ в Сирия

Споразумението в Люксембург цели да изпрати на турския президент Реджеп Ердоган силно послание на възмущение

18:22 | 14 октомври 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Външните министри на страните членки на ЕС обещаха да ограничат продажбите на оръжия за Турция заради военната ѝ операция в Сирия, съобщава Bloomberg.

Споразумението в Люксембург цели да изпрати на турския президент Реджеп Ердоган по-силно послание на възмущение, след като Франция и Германия решиха да ограничат износа си на оръжие към Турция.

Външните министри на страните членки на ЕС се ангажираха да възприемат „силни национални позиции“ в рамките на европейските директиви от 2008 г. за контрол върху износа на оръжия, особено директивата, забраняваща доставки, когато те създават риск за регионалния мир и стабилност.

Сделката задава основите за разисквания между ръководителите на страните членки на ЕС, които ще се срещнат на 17 и 18 октомври в Брюксел. Блокът трябва да реши и дали да наложи санкции на Турция заради сондажите на петрол и природен газ край бреговете на Кипър, която е страна членка на съюза.

На срещата си в Люксембург външните министри на страните членки на ЕС изразиха „пълна солидарност“ с Кипър и призоваха върховния представител на съюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини да представи бързо предложения за наказателни мерки срещу Турция заради сондажите й в Източното Средиземноморие.

Нашествието на Турция в Сирия, което цели създаването на буферна зона на сирийска територия и извеждане на бежанци от разкъсваната от война страна, предизвика безпокойството на ЕС от възобновяване на притока на мигранти и съживяване на терористичните атаки на „Ислямска държава“.

Междувременно американският финансов министър Стивън Манучин заяви, че все още има време за налагане на значителни санкции на Турция заради военните й действия в Сирия.

Вижте повече на Investor.bg.