Крайната десница променя облика на третия по големина град в ЕС

Влиянието на "Вокс" е все по-осезаемо в Мадрид

17:50 | 12 октомври 2019
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Крайнодесните увеличават усилията си за по-голямо влияние в испанската столица Мадрид, започвайки от коледната украса, пише CNN. 

“Вокс” сключи споразумение с консервативната Популярна партия (ПП), която е начело на местната управа, по-рано тази година. Крайно дясната партия, нова на испанската политическа сцена, направи така, че присъствието ѝ да се забелязва.

“Вокс” пое културните въпроси, като миналия месец осигури ангажименти за увеличаване на разходите за коледна украса около Мадрид. Партията се противопостави на опитите за подобряване на равенството между половете, като настоя за създаването на нов отдел, който да популяризира това, което тя описва като традиционни ценности.

Всяка от тези политики е ключова за “Вокс”, която спечели 4 от 57-те места в местното управление на Мадрид по време на изборите през май. Малко по-късно партията започна преговори с ПП за политически отстъпки в замяна на подкрепа за решаващи гласове.

“Вокс” се появи на политическата сцена през 2018 г., след като получи неочаквано високоа подкрепа на изборите в Андалусия, най-големият испански регион.

“Вокс” спечели 24 от общо 350 места в националния парламент на изборите през април, което е леко разочароващ резултат след значителния успех на партията в Андалусия според някои анализатори, но все пак укрепи мястото ѝ като нова политическа сила.