Китайският автомобилен пазар отчита пореден месец на спадове

Продажбите на нови автомобили в Китай намаляват с 6,6% през септември на годишна база

13:33 | 12 октомври 2019
Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg
Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Продажбите на нови автомобили в Китай се свиват през септември за 15-ти от 16 месеца, разширявайки спадовете си въпреки правителствените усилия за подкрепа на на-големия пазар на автомобили в света, съобщава Bloomberg.

Продажбите на нови коли намаляват с 6,6% спрямо година по-рано до 1,81 млн. броя, съобщава Китайската aсоциация на пътническите автомобили в събота. Единственият ръст от средата на 2018 г. беше отбелязан през юни, когато дилърите предложиха големи отстъпки, за да изчистят наличностите.

Пазарът на автомобили беше засегнат от забавянето в икономиката и по-стриктните правила за емисиите, което накара правителствата и местните власти да предприемат мерки, за да засилят потреблението. Мерките им обаче изглежда все още не дават значителен резултат. Китайската асоциация на автомобилните производители очаква спад на доставките на превозни средства през 2019 г., едва вторият годишен спад от 3 десетилетия насам.

General Motors посочи в четвъртък, че доставките на компанията на нови автомобили в Китай се свиват с 18% през третото тримесечие спрямо същия период на 2018 г., докато местният производител BYD отбеляза, че доставките му през септември отбелязват 15-процентен спад на годишна база.

Мрачната картина все още не е обхванала целия пазар. Honda Motor обяви ръст от 4% на продажбите си през септември спрямо същия месец на 2018 г., а Geely Automobile Holdings обяви 12-процентен ръст на продажбите през септември на месечна база, въпреки че отчете спад от 15% спрямо 2018 г.

Производителите на луксозни автомобили също отчитат известни ръстове, но голяма част от тях все още не са обявили данните си за септември.