Марио Драги: Икономиката има нужда правителствата да се синхронизират с ЕЦБ

Взаимно координираните политики ще осигурят по-бързо завръщане към ценовата стабилност, посочи гуверньорът

18:56 | 11 октомври 2019
Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който е критикуван заради последен кръг парични стимули, призова за синхронизиране между правителствата и централните банкери с цел подкрепа на икономиката, съобщава Bloomberg.

„Независимостта на централната банка не е самоцел“, заяви Драги в Милано в петък.

Това „не изключва комуникацията с правителствата, когато е ясно, че взаимно координираните политики ще осигурят по-бързо завръщане към ценовата стабилност“, добави той.

Последните дни на Драги на поста, чийто мандат изтича на 31 октомври, са белязани от публични несъгласия сред членовете на Управителния съвет на ЕЦБ след решението на гуверноьора от миналия месец за обявяване на нов пакет стимули.

Прогнозите на Европейския съюз за бюджетни баланси в икономиките на еврозоната. Графика: Bloomberg 

Позицията на ЕЦБ е, че банката е прекарала дълги години, призовавайки за икономически реформи. Напоследък бяха засилени призивите към правителствата, които могат да си позволят стимули, като германското, да инвестират повече, за да помогнат на еврозоната да преодолее текущото забавяне.

„По-активна фискална политика в еврозоната би позволила да приспособим по-бързо нашите политики“, заяви Драги. Той обясни, е това е една от причините лихвените проценти в САЩ да са успели да се повишат по-скоро, докато в еврозоната те са негативни от дълго време.

„Това, което ни даде смелост да действаме, беше убеждението, че има много по-голям риск, ако не направим нищо“, каза още Драги.