Бруно льо Мер: Европа е готова за търговска война, ако бъде притисната

Нов фронт в търговските спорове не е от полза нито на ЕС, нито на САЩ, добави френският финансов министър

14:45 | 10 октомври 2019
Снимка: Bálint Pörneczi
Снимка: Bálint Pörneczi

Френският финансов министър заяви, че не желае Европейският съюз да се превърне в последния фронт на глобалната търговска война, но блокът ще отвърне на американските санкции, ако не се постигне споразумение в дългогодишния спор за субсидиите на самолетните компании, съобщава Bloomberg.

„Всички ние сме наясно с драматичните последствия от търговската война между Китай и САЩ върху глобалния растеж“, посочи Бруно льо Мер пред репортери в Люксембург в четвъртък. „Наистина ли искаме да добавим търговската война между САЩ и ЕС към тази между Китай и САЩ“, попита той.

Световната търговска организация (СТО) даде зелена светлина на САЩ този месец за въвеждането на мита на стойност около 7,5 млрд. долара върху европейския износ в отговор на нечестните правителствени субсидии за Airbus.

ЕС посочи, че ще отговори на митата, след като СТО се произнесе в началото на следващата година по подобен спор относно субсидиите на американската Boeing.

По-рано главният търговски преговарящ на ЕС Сесилия Малмстрьом посочи, че се надява да бъде постигнато споразумение, с което да се избегне ескалацията на търговския спор с налагането на ответни мита. Блокът обаче вече публикува списък на американски стоки, които евентуално да бъдат обложени с ответни мита за 12 млрд. долара заради случая с Boeing.

„Все още разчитам на споразумение“, отбеляза Льо Мер. „Но американската администрация трябва да е наясно, че ако няма сделка, Европа няма да има друг избор, освен да отговори и да наложи санкции“, посочи още той.

„Не е в интерес на Европа да влезе в търговска война със САЩ и силно вярвам, че това не е в интерес и на Щатите“, добави френският министър.