Германският износ се свива с все по-бързи темпове

Brexit и търговската война продължават да тегнат над най-голямата европейска икономика

10:50 | 10 октомври 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Германският износ се забавя с по-сериозни темпове от очакваното през август. Той спада с 1,8% спрямо предходния месец и така дори пада под нивата през април, предава Handelsblatt, позовавайки се на Федералната статистическа служба в Германия (Destatis).

Икономистите очакваха спад от 1,0% след ръста от 0,8% през юли. За сравнение: през август 2018 г. износът пада с 3,9%. Вносът през август отчита ръст от 0,5% спрямо предходния месец. На експортно ориентираната германска икономика най-голямо отражение оказват търговската война, процесът по Brexit и слабостта на глобалната икономика.

С оглед на мрачните перспективи германските износители понижиха прогнозите си. Германската асоциация за търговията на едро, външната търговия и услугите  (BGA) очаква през настоящата година ръст на износа от максимум 0,5%. Преди експанзията в търговските спорове на САЩ с Китай и ЕС, предизвикани от американския президент Доналд Тръмп, германската индустрия бе отчела много по-високи темпове на растеж.

Междувременно по-рано през седмицата стана ясно, че германското индустриално производство неочаквано се е подобрило през август след два поредни месеца на спад – факт, който ще намали притесненията относно засилването на търговското напрежение и намаляването на доверието на бизнеса.

Производството нарасна с 0,3% през август спрямо юли при консенсусна прогноза за спад с 0,2%. Въпреки това перспективите за най-голямата икономика в Европа остават несигурни, като производството намалява с 4% през годината, а намаляващите поръчки са сигнал, че не се вижда реална повратна точка.

Само ден по-рано други данни показаха, че поръчките към заводите продължават да намаляват. Трудностите дори започнаха да се разпространяват и в други части на икономиката, повишавайки риска от рецесия в най-голямата икономика в Европа. Промишлеността, която представлява около 23% от БВП, се е свила с 4,9% на годишна база.