Една трета от потребителите в света неочаквано спряха да харчат

Икономиките на Индия и Китай издишат

07:45 | 11 октомври 2019
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

На една от централните улици в Момбай Дийпак Гърнани седи в малкия си магазин за електроника пред редица телевизори с плосък екран, докато четиримата му служители си четат нещо в телефоните си. Няма клиенти, а бизнесът се е свил с 25% през последните две години, пише в свой анализ Bloomberg.

“Пазарът за автомобили е надолу, пазарът за електроника е надолу, а хората виждат какво става и решават, че не трябва да харчат“, казва Гърнани. Той обяснява, че търговията на дребно е такава каквато е и вече не може да насърчава никой от семейството си да се занимава с това.

На близо 3 хил. мили разстояние в търговски център за електроника в Пекин Хъ Хънюен пее подобна песен.

„В наши дни потребителите са склонни да бъдат по-внимателни с разходите си“, казва той от един от стотиците търговски центрове, продаващи телефони, лаптопи и други джаджи. „В миналото хората сменяха телефоните си веднага след излизането на новия модел. Сега те сменят телефоните си според нуждите си.

Хъ Хънюен дори посочи, че печалбите са намалели наполовина през последните два месеца.

Дийпак и Хъ са емблематичен пример за задълбочаващите се проблеми на търговията на дребно в Индия и Китай, където живеят 2,8 млрд. души или повече от една трета от потребителите в света. Производителите на всичко – от автомобили до шампоани възлагаха надежди на двете азиатски икономики, но ефектите от забавянето на световната икономика се разпростират по целия свят.

Предизвикателства за световната икономика

„Индия и Китай вероятно ще останат най-големите и обещаващи потребителски пазари, но е факт, че забавянето на световната икономика дава отражение“, коментира Фредерик Нойман от HSBC Holdings в Хонконг.

Китай вече заяви, че растежът тази година може да бъде едва 6%, докато в Индия през второто тримесечие беше регистриран най-бавният растеж за последните шест години. Продажбите на автомобили в двете страни също са показателни.

Продажбите на автомобили в Китай се свиват за 14-ти път през август в рамките на последните 15 месеца. Също през август продажбите на автомобили в Индия отбелязаха най-големият си годишен спад.

Въпреки че темповете на растеж им все още са по-високи от повечето други страни, забавянето е от критично значение за двете развиващи се държави. Китай трябва да поддържа темп на разширяване, за да се справи с огромния си дълг, натрупан през годините на бума. А Индия разчита на стабилна икономика, която да поема милионите хора, търсещи работа всеки месец.

„Старите двигатели на растежа наистина издишат“, казва Джулиан Еванс Причард, икономист в Capital Economics. Според него по-младите потребители в Китай са по-предпазливи в разходите за луксозни стоки и автомобили, отколкото техните родители.

„Мисля, че ще трябва да свикнат с доходи, които нарастват с много по-бавни темпове“, посочи анализаторът.

Забавяне на растежа на китайската и индийската икономика през тази година. Графика: Bloomberg

В Индия правителството обяви намаляване на корпоративния данък на стойност 20 милиарда долара миналия месец, за да се спре забавянето. Но с безработицата на 45-годишен връх песимизъм не се отразява добре на продажбите на дребно. Само в един южен град в Индия са загубени 580 хил. работни места в автомобилната индустрия за последните 18 месеца.

Търговската война между САЩ и Китай и затварянето на заводи правят хората по-притеснени за бъдещето.

Китайският растеж през второто тримесечие беше най-слаб, откакто се публикуват данни от 1992 г. Китайската комунистическа партия разчита на местните потребители за преодоляване на слабостта и да намалят зависимостта на държавата от износа. Вместо това продажбите на автомобили и домакински уреди падат.

Общите продажби на 100-те най-големи търговци на дребно в Китай, включително гиганти за електронна търговия като Alibaba, намаляват, показват данни на Capital Economics.