Китай иска глобите за манипулиране на данни да бъдат увеличени до 70 хил. долара

Напоследък има много случаи на компании, които подават неверни финансови отчети

10:01 | 9 октомври 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Проектът за изменение на китайския закон за статистиката ще направи представителите на администрацията пряко отговорни за точността на данните, като ще бъде увеличен и тавана на глобите за компании, които съобщават невярна информация, съобщава Bloomberg.

Проектът за изменение е публикуван от Националното бюро по статистика във вторник на своя сайт, като от институцията призоват за обратна връзка по промените до 9 ноември.

Ако законът бъде приет, то това ще означава, че статистическите агенции на ниво окръг и по-нагоре ще трябва да създадат механизъм за отчетност, за да се предотврати фалшифицирането на данни, а отговорните и техните шефове да бъдат наказани. Предвижда се също така и да бъдат вдигнати глобите за компании, които съобщават неточни или непълни данни от 200 хил. юана (заложени в действащия закон) на 500 хил. юана (70 хил. долара).

„Китай има нулева толерантност към всякакви манипулации със статистически данни“, заяви в интервю за Bloomberg News миналата година директорът на Националното бюро по статистика. Тогава той каза още, че по-рано някои райони са фалшифицирали данни, но понастоящем цифрите са като цяло надеждни.

Напоследък има много случаи на компании, които подават неверни финансови отчети, а в редица провинции е установено, че се представят завишени данни или се укрива информация.