Инвеститорите се оттеглят от технологичните компании в търсене на сигурност

Компаниите от сектора на комуналните услуги и фирмите за потребителски стоки се представят най-добре

16:34 | 5 октомври 2019
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Групата технологични акции, които помогнаха на американския фондов пазар да достигне рекордни висини през последните години (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google), в крайна сметка се превърна в тежест за него, пише Financial Times, цитиран от investor.bg.

Индексът NYSE FANG+, който включва още Alibaba, Nvidia, Tesla, Baidu и Twitter, изостана спрямо по-широкия пазар с близо 10% през последните 12 месеца.

Анализатори твърдят, че този спад подсказва промяна в инвеститориския апетит, който преминава от акции на високотехнологични компании към други по-сигурни части на пазара.

През последната година най-добре представящите се сектори в кошницата със сини чипове на S&P 500 се оказаха комунални услуги и фирми за потребителски стоки, смятани за сигурни убежища по време на икономически спад.

Все по-лошата перспектива пред глобалния растеж, съчетана с несигурността около търговските отношения между САЩ и Китай, накараха инвеститорите да заемат отбранителна позиция.

Слабото представяне на акциите във FANG+ е „червен флаг“ за инвеститорите, твърди Хелън Томас, която управлява Blonde Money, консултантска фирма, базирана в Лондон. По думите ѝ това, което се случва с въпросните акции, вероятно ще се пренесе на по-широкия пазар.

Акциите на китайския интернет гигант Baidu понижиха стойността си 50% през последните 12 месеца, след като компанията не успя да отговори на очакванията за финансовите си резултати и в крайна сметка се оказа най-зле представящият се играч в групата.

Nvidia, американски производител на графични чипове, също показа слабост. Цената на акциите на компанията се понижи с 35 на сто през последната година.

Повече по темата четете в investor.bg