Марк Зукърбърг: Никой не заслужава да бъде милиардер, но е полезно

Основателят на Facebook е петият най-богат човек в света

11:47 | 4 октомври 2019
Обновен: 13:56 | 3 юни 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, петият най-богат човек в света, беше помолен от свой служител да отговори на твърдението на кандидата за президент на САЩ Бърни Сандърс, че милиардери не трябва да съществуват. Зукърбърг заяви, че той вероятно е прав.

„Никой не заслужава толкова много пари“, призна Зукърбърг. Според него ако човек направи нещо, което носи стойност, ще спечели пари, но по думите му част от богатството, което може да се натрупа, е по-скоро „неразумно“.

Зукърбърг, който притежава богатство, оценявано на нетната сума от 69,4 млрд. долара, присъстваше на вътрешна среща в компанията, на която отговаряше на въпроси и отговори на служители. Той реши да излъчва на живо срещата, след като аудио запис от подобна среща, проведена по-рано през годината, изтече в публичното пространство.

Служителят, задал въпроса, обясни, че пита Зукърбърг „като единственият милиардер, с който може да се консултира по този въпрос“.

Основателят на Facebook обясни, че неговата благотворителна инициатива Chan Zuckerberg Initiative  има за цел да намери лечение на всички болести до края на века.

„Опитваме се да направя статуса си на милиардер полезен“, каза още Зукърбърг.