Увеличаване на данъците в Япония ще тества издръжливостта на икономиката

Правителството се нуждае от повече пари за подкрепа на бързо застаряващото население

11:30 | 2 октомври 2019
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Япония увеличи данъка върху продажбите за първи път от повече от пет години във вторник, което поставя на изпитание третата по големина икономика в света и нейните предпазливи потребители, пише в свой анализ Wall Street Journal.

След като го отложи вече два пъти, правителството на премиера Шиндзо Абе увеличи данъка от 8 на 10%. Абе обясни, че това се прави, защото правителството се нуждае от повече пари за подкрепа на бързо застаряващото население.

„Това е голяма стъпка към система за социално осигуряване, която ще се използва от всички поколения, като ще следим внимателно ефекта от увеличаването на данъка“, каза още японският премиер.

Критиците на решението нарекоха увеличаването на данъка ненужно, тъй като правителството няма проблем да намира пари, въпреки че неизплатеният дълг на страната е двойно по-голям от размера на икономиката. Десетгодишните японски облигации в момента са с доходност от -0,16%, което означава, че инвеститорите трябва да плащат за привилегията да насочват средства към японски дълг.

Потреблението пък едва сега се върна на нивото си преди предишното увеличение на данъка през април 2014 г., когато налогът скочи от 5 на 8%.

„Увеличението на данъците очевидно продължава да унищожава японската икономика,“ коментира Таро Ямамото, лидер на малка опозиционна партия, която се застъпва за премахване на данъка.

Осъзнавайки рисковете, правителството на Абе връща повече от половината от парите, натрупани от последното увеличение на данъка на обществото чрез нови обезщетения. Правителството също е готово да отпусне повече средства в случай, че икономиката тръгне надолу.

Очакванията са да бъде регистриран ръст на потреблението преди влизането в сила на увеличението на данъка по подобие на 2014 г.

От Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities очакват икономиката на Япония да се свие на годишна база с 3,2% през последното тримесечие на годината заради слабото частно потребление.

Все пак ситуацията този път може и да не се окаже толкова лоша, колкото през 2014 г., защото много търговци на дребно ще поемат увеличението за своя сметка, което ще намали корпоративните им печалби, но така ще бъдат пощадени потребителите.

Тази и още подобни теми ще са сред акцентите на годишната конференция THE NEXT BIG THING на Bloomberg TV Bulgaria, която ще се проведе на 17 октомври в зала 6 на НДК.