Анализатори очакват рекорден брой доставки на Tesla за тримесечието

Прогнозите им за цялостните резултати на компанията обаче не са така оптимистични

15:32 | 29 септември 2019
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Предстои американският производител на електрически автомобили Tesla да обяви броя на доставените си коли за тримесечието през следващата седмица, като очакванията са за голямо число, пише The Wall Street Journal.

Консенсусните прогнози на анализаторите са за доставени 98 хил. автомобила през трите месеца, по данни на FactSet. Това би значело 16-процентен ръст на годишна база и пореден рекорд за компанията на Илън Мъск, която успя да достави малко над 95 хил. коли през второто тримесечие.

Въпреки това инвеститорите ще трябва да изчакат до следващия месец, когато предстои Tesla да обяви пълните си резултати за третото тримесечие. Трябва да се отбележи, че акциите на компанията поскъпнаха значително след обявяването на рекордния брой доставки през юли, като малко по-късно същия месец цените им се сринаха, след като Tesla отчете нетна загуба от 408 млн. долара.

Според анализатори резултатите на компанията може да се окажат сходни и през това тримесечие.

Консенсусни прогнози очакват приходите на Tesla да достигнат до 6,4 млрд. долара през тримесечието, което е понижение от отчетените 6,8 млрд. долара година по-рано.

Анализатори очакват делът на Model 3 да достигне до 80% от общите продажби. Година по-рано той беше около 66%. 

Компанията редовно намалява и цените на колите си в САЩ, след като федералните данъчни отстъпки за купувачите започнаха постепенно да намаляват.