Русия и Южна Корея са готови за следващата глобална рецесия

Дългът, деноминиран в рубли, носи възвращаемост на инвеститорите от 23%

14:08 | 27 септември 2019
Москва, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Москва, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ако търговската война вкара световната икономика в рецесия, то Русия и Южна Корея биха могли да се окажат най-добрите места от развиващите се пазари за скриване от кризата според Saxo Bank.

„И двете страни имат високи реални лихвени проценти и разполагат с бюджетни излишъци, което дава достатъчно възможност на централните банки за приспособяване в период на свиване на икономиката“, заявява Кристофър Дембик, директор Макроикономически изследвания в Saxo Bank, цитиран от Bloomberg. Според него именно изброените фактори ще помогнат на Русия и Южна Корея да се задържат над водата по време на криза.

В същото време рублата и вона се представят добре.

"Всички развиващи се пазари имат възможност да използват паричен или фискален стимул, но само Русия и Южна Корея могат да направят и двете", заяви Дембик по време на посещение в Москва. „Това ще им помогне да останат в плаване", добави той.

“Въпреки че глобалната рецесия не е основният сценарий в оценката на Saxo Bank, то търговската война между САЩ и Китай повишава риска тя да се случи. Германия може да се насочи към рецесия през това тримесечие, а входящите данни показват, че растежът в Китай ще се забави до под 6% през тази година.

Следващият председател на Европейската централна банка Кристин Лагард смята, че световната икономика ще избегне свиване като цяло, но обръща внимание, че търговското напрежение остава основна грижа за растежа. Международният валутен фонд, от своя страна, намали оценката си за темпа на растеж на световната икономика през юли до 3,2%. Това е най-ниското ниво от финансовата криза насам.

Политиците в Москва пък трупат резерви, за да намалят уязвимостта на страната от колебанията в цените на петрола и заплахата от нови американски санкции. Инфлацията в страната се забави през тази година, което предостави на централната банка възможност за бавно понижение на лихвите.

Инфлацията в Южна Корея достигна рекордно ниско ниво от 0% през август, докато лихвите се намират на най-високото си ниво от 2014 г. Според МВФ увеличаването на данъците е помогнало за нарастване на средствата в хазната.

В Русия и Южна Корея се наблюдава и голям поток на средства към облигациите в местна валута. В Южна Корея дори се регистрира най-големият обем на покупки от 2007 г. насам. Дългът, деноминиран в рубли, носи възвращаемост на инвеститорите от 23% - най-много от развиващите се икономики след Тайланд.

Ясно е,че Южна Корея и Русия са силно зависими от износа, а търговската война допълнително потиска вече бавния растеж.

„В другия край на спектъра са страни като Южна Африка и Турция, където централните банкери нямат много опции за намеса на пазара, ако световната икономика продължава да изпитва трудности“, смята Дембик.