Най-големите световни банки носят по-макък риск за икономиката спрямо преди 10 г.

Те бяха подложени на по-строги правила от останалите

08:07 | 23 септември 2019
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Най-големите световни банки представляват по-малък риск за икономиката, отколкото преди финансовата криза, смятат от Банката за международни разплащания, съобщава Bloomberg.

Най-важните институции днес са по-издражливи на шокове и по-този начин има по-малка вероятност да създадат проблеми, каквато и беше идеята на въведените през 2011 г. регулаторни реформи. Това става ясно от последния тримесечен анализ на Банката за международни разплащания.

След кризата регулаторите се опитаха да идентифицират банките, които представляват най-голям риск за световната финансова система и да ги подложат на по-строги правила от останалите – най-важното чрез изискването за по-големи капиталови буфери. Системно важните банки към настоящия момент са 29, като списъкът се оглавява от JPMorgan Chase, Citigroup, Deutsche Bank и HSBC.

Системно важните банките станаха по-устойчиви през последните години благодарение на натрупването на капиталови буфери и преминаването към по-стабилни източници на финансиране, посочват от Банката за межународни разплащания. Според доклада обаче слабата рентабилност пречи за по-нататъшното развитие на финансовите институции.

Предишната криза, която започна през 2007 г., показа, че прекомерното разчитане на финансирането от други финансови институции може бързо да изложи банките на различни проблеми.