Паундът скочи до 2-месечен връх след нарастване на оптимизма около Brexit*

Британската лира се представя най-добре от основните валути през този месец с ръст от 3,5%

12:05 | 20 септември 2019
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Паундът се изкачи до най-високото си ниво за последните два месеца, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че до 31 октомври може да се постигне сделка за Brexit, съобщава Bloomberg.

Валутата се насочва към най-доброто си представяне на седмична база след януари. Това стана, след като Sky News съобщи, че Юнкер в интервю е заявил, че прави всичко възможно да предотврати Brexit без сделка.

Настроенията бяха положителни и в четвъртък, когато ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че следващата седмица ще се срещне с британския си колега Борис Джонсън, "за да се опита да постигне сделка", на фона на някои предварителни сигнали за напредък за преодоляване на безизходицата около ирландската граница.

„Движенията на лирата ще бъдат устойчиви, ако Brexit без сделка бъде избегнат“, коментира Брендън Маккена, валутен стратег в Wells Fargo Securities . Според него обаче ако разговорите се провалят, вероятно ще станем свидетели на големи разпродажби.

Пандът поскъпва с 0,3% спрямо долара до 1,2567 долара преди обяд българско време, докосвайки най-високата си стойност от 15 юли. Британската лира се представя най-добре от основните валути през този месец с ръст от 3,5%.

Междувременно ирландският външен министър Саймън Ковни охлади оптимизма след изказването на Юнкер, че споразумение може да бъде постигнато до крайната дата на 31 октомври.

„Смятам, че настроението се подобри“, зави Ковни пред BBC Radio 4 в петък. Той коментира, че същината на разговорите относно ирландската граница обаче остава нерешена.

„Ние трябва да бъдем честни с хората и да им кажем, че не сме близо до тази сделка точно сега“, отбеляза министърът.

Великобритания прави „много безразсъдно искане“, предлагайки на Ирландия да се откаже от гаранциите за избягване на твърда граница с Кралството – т.нар. „предпазен механизъм“, за обещанието да се опита да я избегне по-късно, коментира още Ковни.

*Информацията е допълнена към 12:12 часа