Brexit без сделка ще свие ръста на датската икономика с 1,3%

Правителството в Копенхаген отдели 10 млн. крони за повишаване на осведомеността относно процеса

18:04 | 18 септември 2019
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Опасенията на Дания относно подхода на британския премиер Борис Джонсън към преговорите за Brexit нарастват, а раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) без споразумение може да ѝ коства 1,3% от растежа, пише Bloomberg.

“Подходът на новото британско правителство е тревожен”, заяви външният министър на Дания Йепе Кофод пред репортери в Копенхаген, като обяви създаването на спешна работна група, включваша представители на осем министерства.

“Все още нямаме предложения от британското правителство”, добави той.

Великобритания е един от най-големите търговски партньори на скандинавската страна. Според оценка на датското външно министерство около 60 хил. работни места в страната или 2-процентен дял от работната ѝ сила, зависят от износа към Кралството.

Изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международния валутен фонд прогнозират, че раздяла между Великобритания и ЕС може да свие ръста на брутния вътрешен продукт на Дания с между 1 и 1,3% през следващите между 5 и 10 години.

Правителството на Дания призова бизнеса да предприеме необходимите мерки, като заяви, че ще ще похарчи 10 млн. крони (1,5 млн. долара) за нова кампания за повишаване на обществената осведоменост за процеса.

По думите на Йене оценяването на общите разходи за подготовката за “твърд” Brexit все още е трудно.

Централната банка на Дания посочи по-рано, че Brexit без сделка е сред нарастващите рискове за икономическия растеж на страната.