Продажбите на нови автомобили в Европа отчитат рязък спад през август

Слабото търсене се задълбочава

11:44 | 18 септември 2019
Снимка: Ian Waldie/Bloomberg
Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Продажбите на нови автомобили в Европа паднаха рязко през август, подсилвайки проблемите на индустрията, изпитваща затруднения на фона на слабото търсене на ключови пазари и предизвикателството за разгръщане на електрически превозни средства на пазарите, пише Investor.bg.

Продажбите се понжиха с 8,4% до 1,04 милиона бройки през август, след като нараснаха с 1,4% през юли, регистрира статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители от сряда. Спадът през август, най-стръмният за 2019 г., се влоши допълнително от изключително високия ръст през същия месец година по-рано, тъй като производителите пуснаха редица нови модели преди влизането в сила на новите строги правила за емисии.

Производителите на автомобили са изправени пред допълнителни предизвикателства, включително риск от рецесия в Германия и забавяне на китайския пазар на автомобили. Европейските продажби са спаднали с 3,2% от началото на годината до сега. Петте най-големи пазари на континента отбелязват свиване през август, като Испания (спад от над 30%) и Франция (от 14%) отчитат най-големите забавяния.

Още по темата прочетете в Investor.bg.